De Standaard

Houdt het cordon stand?

Vlaams Belang verdrievou­digt zijn score uit 2014. De ongeruste en gebelgde Vlaming stak zijn middelving­er op naar de traditione­le partijen. De discussie over het cordon sanitaire woedt volop.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Wat een triomf. Vlaams Belang heeft zijn score meer dan verdrievou­digd, van 5,9 procent naar 18,3 procent voor het Vlaams Parlement. De driekoppig­e Kamerfract­ie verzesvoud­igt. Voorzitter Tom Van Grieken voert een nieuwe jonge garde aan, met Dries Van Langenhove als voorspelba­ar enfant terrible.

De winst verrast niet, wel de schaal ervan. Het uitstekend­e resultaat van de provincier­aadsverkie­zingen – bijna 14 procent – bleef onder de radar. Het boostte het zelfvertro­uwen van Van Grieken. Hij begreep dat de comeback was ingezet. Maar dit overtreft zijn stoutste dromen – de voorzitter hoopte op 13 tot 15 procent.

De golf overspoelt heel Vlaanderen, tot zelfs de landelijke gebieden. Het spectacula­ire resultaat heropent de discussie over het cordon sanitaire (een afspraak uit 1989 om niet met het toenmalige Vlaams Blok te regeren, red). Partijen willen voorlopig niet samenwerke­n met Vlaams Belang. Maar de kiezer denkt er anders over. De partij reikte zelf de NVA de hand. Filip Dewinter hoopte op een ‘front van de moedigen die luisteren naar de stem van het volk’.

Vanochtend stelt Vlaams Belang een lijst met breekpunte­n voor. Zowel bij de NVA, Open VLD als bij CD&V gingen stemmen op om het cordon te doorbreken. Maar het ging vooral om tweederang­sfiguren of jongeren. De kopstukken houden de boot af, al lieten NVAvoorzit­ter Bart De Wever en zijn partijgeno­ot Jan Jambon de deur open. Gwendolyn Rutten (Open VLD) gooide ze dicht.

Salonfähig

Er zijn meerdere redenen voor de winst. Het is duidelijk dat de Vlaamse kiezer het gehad heeft met de traditione­le partijen. Ongetwijfe­ld speelt de bezorgdhei­d over migratie een flink stuk mee, net als doemberich­ten over de ecologisch­e uitdaginge­n (betonstop, rekeningri­jden) en de sociaaleco­nomische liberale koers van de Zweedse regeringen. Samen met het oeverloze gekibbel en de negatieve campagne heeft dat ertoe geleid dat de kiezers ingrepen.

De winst is in de eerste plaats afkomstig van de NVA. Vijf jaar geleden roofde die Vlaams Belang leeg. Maar de partij kon de verwachtin­gen op het vlak van migratie onvoldoend­e inlossen – de transmigra­nten confrontee­rden landelijke gebieden met migranten, de aanhoudend­e problemen bij BrusselNoo­rd, het Marrakechp­act – en stopte het communauta­ire vraagstuk in de koelkast.

De steeds ruwere taal van de NVA over vluchtelin­gen maakte een stem voor Vlaams Belang ook logischer. Democratis­ch rechts hanteerde steeds meer hetzelfde idioom als extreemrec­hts. De schaamte om als Vlaams Belangkiez­er door het leven te gaan, smolt als een gletsjer door de klimaatopw­arming. Zeker bij andere partijen leeft het gevoel dat de NVA de partij salonfähig­er heeft gemaakt.

Maar Van Grieken en co. winnen ook elders, met de socialiste­n als eerste slachtoffe­r. Het programma van Vlaams Belang vervelde tot een mix van klassieke antivreemd­elingensta­ndpunten, overgoten met een linkse saus. De SP.A zag met lede ogen dat haar speerpunte­n (pensioen op 65 jaar, minimumpen­sioen van 1.500 euro, btw op elektricit­eit naar 6 procent) werden gekopieerd. In WestVlaand­eren en Limburg nam Vlaams Belang voormalige rode kiezers over.

Opgeboende schoonzone­n

Die programmat­ische finetuning spoorde met twee interne aanpassing­en. Na de deconfitur­e in 2014 hees een verwarde partij de jonge Van Grieken op het schild. Niemand gaf een cent om een dreumes die niet eens zijn wangen moest scheren. Maar de voormalige jongerenvo­orzitter werkte planmatig en liet zich niet ringeloren door de oude garde.

Van Grieken zocht nieuwe mensen, twintigers en dertigers die vestimenta­ir haast in een uniform steken. Ze ogen als een nette brigade van opgeboende, ideale schoonzone­n. Tegelijk verzeilde Filip Dewinter op een zijspoor. Zijn provocatie­s haalden moeiteloos het nieuws, maar de pathetiek leidde tot plaatsverv­angende schaamte. Gerolf Annemans stak zich dan weer weg in het Europees Parlement.

Met het binnenhale­n van Van Langenhove nam Van Grieken een berekende gok. In opspraak gebracht door misogyne, racistisch­e en extreemrec­htse memes groeide de Brabander uit tot een ‘speelplaat­srage’. Het wit konijn wordt als een wissel voor de toekomst geposition­eerd.

Van Grieken stroomlijn­de het taalgebrui­k. ‘Radicaal maar niet marginaal.’ Dat lijkt een domme boutade, maar het impliceert dat al te aangehitst­e taal wordt vermeden – dat bleek ook uit zijn overwinnin­gsspeech gisteravon­d. Op het vlak van migratie zoekt de partij inspiratie in het beleid van landen zoals Denemarken of Oostenrijk, stuk voor stuk democratie­ën. Daarbij gebruikte Vlaams Belang sociale media om de boodschap ongefilter­d weer te geven.

De schaamte om als een kiezer van Vlaams Belang door het leven te gaan, smolt als een gletsjer door de klimaatopw­arming

Europese trend

Ten slotte profiteert de partij ook van een maatschapp­elijke evolutie. Die ontrolde zich eerst internatio­naal. Overal in Europa hebben populistis­che partijen de wind in de zeilen, met in Nederland Thierry Baudet, een new kid on the

Volgens Van Grieken willen Vlaamse jongeren in een diverse samenlevin­g steeds meer hun eigen identiteit affirmeren

block met wie Van Grieken en co. zich verwant voelen – de tanende Geert Wilders wordt ook door Vlaams Belang steeds meer afgeservee­rd. De asielcrisi­s en de lijdzame rol van Europa vormden een vruchtbare bodem.

Maar ook in Vlaanderen lijkt er iets aan de hand. Het blijft voer voor sociologen, maar Vlaams Belang is bij jongeren erg aantrekkel­ijk. Het jeunisme van Van Grieken en Van Langenhove helpt daarbij. Volgens Van Grieken willen Vlaamse jongeren in een diverse samenlevin­g steeds meer hun eigen identiteit affirmeren.

 ??  ?? De winst van Vlaams Belang is in de eerste plaats afkomstig van de NVA. Haar steeds ruwere taal over vluchtelin­gen maakte een stem voor Van Grieken en co. ook logischer.
De winst van Vlaams Belang is in de eerste plaats afkomstig van de NVA. Haar steeds ruwere taal over vluchtelin­gen maakte een stem voor Van Grieken en co. ook logischer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium