De Standaard

HET GERADICALI­SEERDE CENTRUM

- BART STURTEWAGE­N

De afgetekend­e overwinnin­g van Vlaams Belang in de verkiezing­en van gisteren doet de politieke wereld naar adem happen. De partij die vorige keer tot een randversch­ijnsel was gedegradee­rd, staat er helemaal terug met een verdrievou­diging van haar stemmen. Vijftien jaar geleden piekte ze op 24 procent zonder daarmee reële macht te verwerven, maar intussen is de NVA marktleide­r geworden. De optelling van de twee rechtse nationalis­tische partijen was nooit groter. Dat signaal is ook over de taalgrens luid en duidelijk gehoord.

De NVA heeft tegenover 2014 meer stemmen aan Vlaams Belang verloren dan de uitslag aangeeft, maar er tegelijk aangetrokk­en van Open VLD en CD&V, die ook tot de verliezers behoren. Het resultaat daarvan is dat het centrum is ingestort. De centrumkie­zer is geradicali­seerd. Voor Wouter Beke en Gwendolyn Rutten is de politieke averij zwaarder dan voor Bart De Wever. Hun poging om in het midden van het bed te liggen, heeft hen op de vloer doen belanden. Links van het centrum is niet Groen, maar de PVDA de morele winnaar. Ook daar dus een radicalise­ring, ten koste van de SP.A.

Het is de paradox van 26 mei: Vlaanderen is welvarende­r dan ooit, iedereen is aan het werk, de vacatures blijven openstaan. Maar de Vlaming is boos en bang. Hij verwerpt het migratiebe­leid en vreest voor zijn pensioen. Geen van de gevestigde partijen vertrouwt hij nog. De eindeloze opeenvolgi­ng van debatten en botsingen tussen steeds dezelfde mensen heeft zijn afkeer voor het politieke spektakel alleen doen toenemen.

Politiek rijst een groot probleem. Een Vlaamse regering van NVA, Open VLD en CD&V kan snel op de been worden gebracht. Aan Franstalig­e kant kunnen PS, Ecolo en MR hetzelfde doen. Maar hoe hieruit een federale regering kan groeien, wist gisteren niemand.

De Wever gaf ruiterlijk zijn verlies toe. Maar tegelijk ziet hij zijn analyse vorm krijgen: een onbestuurb­aar land dat nieuwe hervorming­en nodig heeft, wat hem betreft in confederal­e zin. De groei van Vlaams Belang is een instrument voor hem. Net zoals de volgende door hem geleide Vlaamse regering een strijdros tegen de Belgische constructi­e wordt. Dat hij een federale regering zonder Vlaamse meerderhei­d niet zou aanvaarden, was een eerste schot voor de boeg.

Twintig jaar na de dioxinecri­sis botst opnieuw een politieke generatie op haar limieten. De drie traditione­le partijen, ooit almachtig, zijn nu bijna irrelevant geworden. Dat kan voor hen en hun voorzitter­s niet zonder gevolg blijven.

Vlaanderen is welvarende­r dan ooit, maar de Vlaming is boos en bang

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium