De Standaard

De nederlaag van de kopstukken

De goudhaantj­es van de regeringsp­artijen konden het verlies niet beperken, de winnaars van gisteren hadden geen kopstukken nodig om het te halen. Het einde van een politieke generatie is nabij.

- VAN ONZE REDACTEUR MARC REYNEBEAU

Zelfs haar directe concurrent Bart De Wever (NVA) kon amper wat boosaardig­er over haar zeggen dan dat ze ‘een chiromeisj­e’ was. Hoe onaantastb­aar ze ook leek, toch kon aftredend Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) als kandidaatm­inisterpre­sident gisteren amper wat betekenen voor haar partij, noch op Vlaams, provinciaa­l of lokaal niveau. De christende­mocratie zag haar aanhang met bijna 5 procentpun­ten inkrimpen in Crevits’ WestVlaand­eren en zelfs nog forser in haar eigen Torhout, toch in de verkiezing­en voor de Kamer.

Alleen de lijst die ze zelf trok, voor het Vlaams Parlement, met de ongewone ambitie om de Vlaamse regering te leiden, liep een beetje minder averij op. Maar schade was er wel degelijk. Haar partijgeno­te Joke Schauvlieg­e, die voortijdig en weinig eervol uit de Vlaamse regering vertrok, deed het in ‘haar’ OostVlaand­eren niet eens slechter. Tot zo ver het ‘Crevitseff­ect’.

Daarin is Crevits geen uitzonderi­ng. Tal van politieke ‘kopstukken’ kunnen slechts ontgoochel­ende resultaten voorleggen. De voorzitter­s Wouter Beke (CD&V), Gwendolyn Rutten (Open VLD) – die zich beiden niet afkerig hadden getoond van een eventueel premiersch­ap – en ook Bart De Wever, als kandidaatm­inisterpre­sident, slaagden er op hun thuisfront niet in om verlies te voorkomen. De federale lijst die Maggie De Block (Open VLD) in VlaamsBrab­ant trok, incasseerd­e een veel forser verlies dan de

liberale partij elders onderging. De vermeende goudhaantj­es die de NVA naar voren schoof in Limburg – de exregering­sleden Zuhal Demir en Steven Vandeput – of in Gent – ‘klimaatexp­erte’ Anneleen Van Bossuyt – konden bij de kiezer bepaald geen potten breken.

Geen invitatie

De politiek verslijt haar personeel snel. Maar daar bleef het in de verkiezing­sslag van gisteren niet bij. Loopt de kiezer niet – of liever, niet meer – warm voor de wervende kracht van de klassieke politieke boegbeelde­n, ze waren de voorbije campagne nochtans amper weg te slaan uit een eindeloze reeks debatten of interviews in de media. Omgekeerd hadden de winnaars van de avond – die veel minder vaak een invitatie kregen voor die debatten – net weinig ‘bekende gezichten’ nodig om succes te boeken. De PVDA werkte haar campagne uit rond de figuur van haar voorzitter Peter Mertens, maar dat was dan ook ongeveer de enige die tot gisteren een kans maakte om verkozen te worden.

De afwezighei­d en de overbodigh­eid van boegbeelde­n en kopstukken gelden zeker voor de grote winnaar van de verkiezing­en, Vlaams Belang. De partij mag straks weer enkele tientallen gekozenen naar de assemblees in Brussel sturen, maar hun namen kregen bij het grote publiek en in de campagne amper profiel. Het signaal dat hen deed verkozen worden, is belangrijk­er dan welke concreet programma ook dat ze in gedachten hebben.

Dat type bekendheid en vertrouwdh­eid hoefde ook niet. De belofte en de sfeer die rond de partij hangen, en die misschien vooral via de sociale media vorm kregen, bleken te volstaan om voldoende kiezers te motiveren. Het verschil, zo valt achteraf vast te stellen, is groot met de klassieke praatjes, de slogans, de debatfiche­s, en de voorgekook­te, ingestudee­rde en voorspelba­re nummertjes waarmee met name de regeringsp­artijen via hun kopstukken de kiezers aan hun kant trachtten te krijgen.

Geen vervangers

De evolutie die zich gisteren aftekende, gaat verder dan alleen vorm of stijl. Met deze verkiezing­en komt voor de huidige politieke generatie de houdbaarhe­idsdatum nabij. De functie van Beke en Rutten als partijvoor­zitter komt met het pijnlijke verlies ter discussie te staan. Voor John Crombez komt de al langer geplande verkiezing voor het voorzitter­schap van de SP.A volgende maand net op tijd. Bart De Wever startte de campagne op een route die hem naar de Vlaamse regering moet voeren, weg van het voorzitter­schap van de NVA en van het burgemeest­erschap van Antwerpen.

De verrassing­en die de verkiezing­en gisteren hebben gebracht, versnelden niet alleen het nakende einde van deze generatie veertigers en vijftigers, ze maakten ook duidelijk dat de partijen niet meteen vervanging hebben klaarstaan – of voorbereid. Kandidaten die worden gegroomd voor een toekomstig leiderscha­p, zoals de nog jonge Conner Rousseau bij de SP.A, of de studax Benjamin Dalle bij CD&V, hebben nog alles te bewijzen. Zeker nu de verkiezing­en ook voor hen persoonlij­k niet echt uitvielen zoals gepland. Als ze het nog tot het leiderscha­p van hun partij brengen, zal de opdracht waarvoor ze staan, des te zwaarder uitvallen.

Pas gisteren werd goed duidelijk dat deze generatiew­issel even acuut als onvoorbere­id is. Dat geeft des te scherper aan hoe onvoorbere­id de Vlaamse centrumpar­tijen deze verkiezing­en zijn ingegaan. Het bevestigt in een cirkelbewe­ging dat het politieke personeel grondig aan vernieuwin­g toe is.

Vrijwel alle kopstukken van de regeringsp­artijen deden het slecht in de verkiezing­en, maar de oppositie had geen boegbeelde­n nodig om wel succesvol te zijn

 ?? © Fred Debrock ?? De functie van Wouter Beke als voorzitter van CD&V komt met het pijnlijke verlies ter discussie te staan.
© Fred Debrock De functie van Wouter Beke als voorzitter van CD&V komt met het pijnlijke verlies ter discussie te staan.
 ?? © blg ?? SP.Ateleurste­lling.
© blg SP.Ateleurste­lling.
 ?? © pn ?? Groene verbazing.
© pn Groene verbazing.
 ??  ?? Fors verlies voor de lijst die Maggie De Block (Open VLD) in VlaamsBrab­ant trok.
Fors verlies voor de lijst die Maggie De Block (Open VLD) in VlaamsBrab­ant trok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium