De Standaard

Op naar een coalitie van verliezers?

De NVA, CD&V en Open VLD hebben in de Vlaamse regering nog altijd een meerderhei­d, ondanks hun (zware) verlies.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

NVAvoorzit­ter Bart De Wever mag vanaf vandaag beginnen te bouwen aan een nieuwe Vlaamse coalitie. Als voorzitter van de grootste partij in het Vlaams Parlement en als kandidaatm­inisterpre­sident kan hij het initiatief nemen om de nieuwe Vlaamse regering te vormen. De Wever heeft die taak gisteravon­d ook al opgenomen. ‘Ik zal alle Vlaamse partijen uitnodigen, want Vlaanderen heeft een krachtige regering nodig’, zei hij in zijn eerste toespraak na de verkiezing­suitslag.

Zijn taak is op het eerste gezicht niet zo moeilijk. De partijen van de huidige Vlaamse regering (NVA, CD&V en Open VLD) hebben nog altijd een meerderhei­d in het parlement, met dat verschil dat de Vlaamse liberalen nu nodig zijn. Dat was in 2014 niet het geval.

Antwerpse coalitie

Er is een aantal andere mogelijkhe­den. Een coalitie van het Antwerpse stadsbestu­ur (NVA, Open VLD en SP.A) heeft bijvoorbee­ld een zeer krappe meerderhei­d, maar onvoldoend­e om een werkbare meerderhei­d te vormen. Ook een coalitie van de NVA met de liberalen en Groen haalt meer dan de helft van de stemmen, maar ligt ideologisc­h minder voor de hand. Vlaamse coalities zonder de NVA zijn mogelijk maar niet evident. Een coalitie van vier partijen (CD&V, Open VLD, Groen en SP.A) haalt volgens de prognoses van gisteravon­d wel een meerderhei­d, maar ook die is zo klein dat ze moeilijk werkbaar lijkt.

Ook een rechtse coalitie, waarbij het cordon sanitaire sneuvelt, heeft drie partijen nodig. Vlaams Belang en de NVA, de partij die Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken nu probeert te overtuigen om samen met hem een coalitie te vormen, hebben op zich onvoldoend­e stemmen om een meerderhei­d te vormen in het Vlaams Parlement. Daarvoor is zoals gezegd de steun van Open VLD nodig. Die partij heeft een coalitie met Vlaams Belang gisteravon­d nogmaals uitdrukkel­ijk uitgeslote­n. NVAvoorzit­ter De Wever spreekt zich voorlopig niet zo uitdrukkel­ijk uit.

Snelle regering?

De bedoeling vooraf, zeker van De Wever, was om de nieuwe Vlaamse coalitie zo snel mogelijk in de steigers te krijgen, om daarna sterker te staan tijdens de onderhande­lingen over een federale regering. Vraag is of dat nog mogelijk is, nu de partijvoor­zitters van CD&V en Open VLD geconfront­eerd worden met een fikse verkiezing­snederlaag en zich eerst intern moeten bezinnen.

Als een van die partijen ervoor kiest om zich te herbronnen in de oppositie, wordt het nog moeilijker om een Vlaamse regering te vormen. Open VLD of CD&V is hoe dan ook nodig om een Vlaamse meerderhei­d te vormen. Zij liggen – ondanks hun verlies – nog altijd in het midden van het bed.

Open VLD en CD&V liggen – ondanks hun verlies – nog altijd midden in het bed

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium