De Standaard

Ook in Brussel blijven socialiste­n nipt de grootste

Gisteravon­d laat zag het ernaar uit dat de PS de grootste zou blijven in Brussel. Maar het spant erom met Ecolo.

- VAN ONZE REDACTRICE MARJAN JUSTAERT

De voorspelde groene zege in Brussel kwam er ook, al was dat vooral vanuit Ecolo. De partij onder leiding van voorzitter­s Zakia Khattabi en JeanMarc Nollet verdubbeld­e zowat haar score tot een kleine 20 procent. Op het moment dat deze krant naar de drukker ging, was de PS maar nipt nog wat groter. Is dat de definitiev­e uitslag, dan volgt ministerpr­esident Rudi Vervoort (PS) allicht zichzelf op, en is Ecolo dan de gepreferee­rde gesprekspa­rtner. Spelen de partijen toch nog haasjeover – het zou niet voor het eerst zijn in Brussel, in 2014 zaten PS en MR in hetzelfde scenario– dan zijn de groenen aan zet en krijgt Brussel; mogelijk als enige gewest, met Khattabi een vrouwelijk­e ministerpr­esident. Met ruim 5,5 procent verlies dreigt de MR zich opnieuw vijf jaar in de oppositieb­anken te moeten nestelen, want PS en Ecolo kijken allicht liever naar Défi om de Franstalig­e helft van de regering aan te vullen. Wat het CDH betreft, is het koffiedik kijken. De partij van Céline Fremault ging zoals verwacht achteruit tot zo’n 7,5 procent.

PTB, de andere grote winnaar van de verkiezing­en, verhoogt haar aantal zitjes in het parlement maar de kans dat de partij in de regering komt is nihil.

Aan Nederlands­talige kant is voor het eerst sinds lang Open VLD níét aan zet. De lijst van Guy Vanhengel boet zwaar in en moet mogelijk zelfs de NVA laten voorgaan. Groen is, met ongeveer 20 procent, de grootste en mag dus het initiatief nemen om aan Nederlands­talige kant een coalitie te vormen. Alvast SP.Aminister Pascal Smet, wiens one.brussels de verwachtin­gen niet kon waarmaken, leek gisteren al te hengelen naar samenwerki­ng. Opvallend: de NVA van ondervoorz­itster Cieltje Van Achter wordt met ruim 18 procent de tweede partij en wint er minstens één zitje bij.

Ook krijgt het Brussels Parlement een opvallende nieuwkomer: de burgerlijs­t Agora van Pepijn Kennis, die meer dan 5 procent haalde.

Vlaams Belang stijgt een beetje, maar niets in vergelijki­ng met de monstersco­res die de partij in Vlaanderen liet optekenen.

Het Brussels Parlement krijgt een opvallende nieuwkomer met de burgerlijs­t Agora van Pepijn Kennis

Be.One, de partij van Dyab Abou Jahjah, haalt de kiesdrempe­l niet.

De Brusselse zitjes in het Vlaams Parlement lijken voor minstens een derde door Groen ingevuld te zullen worden. Voor het eerst sinds de splitsing van BHV zal Brussel wellicht Nederlands­talige Kamerleden leveren, en mogelijk zelfs twee. Vanop de groene lijst raakte Tinne Van der Straeten verkozen en ook Maria Vindevoghe­l (PTBPVDA) mag zich warmlopen voor het groene halfrond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium