De Standaard

Federale formatie wordt nachtmerri­e

Straks komt koning Filip aan zet om de onderhande­lingen voor de vorming van een federale regering te starten. Nooit eerder in de geschieden­is lag de puzzel zo moeilijk.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BRINCKMAN

Vlaanderen maakt een ruk naar rechts, Wallonië een ruk naar links. De federale regering moet de twee uitersten als een soort deelverzam­eling met elkaar verzoenen. De komende dagen begint koning Filip zijn consultati­es die leiden tot de aanstellin­g van een informateu­r. Het koningshui­s heeft overigens niet de traditie om de voorzitter van Vlaams Belang uit te nodigen. Tom Van Grieken moet als grootste winnaar thuisblijv­en.

Vast staat dat de toekomstig­e federale regering onuitgegev­en zal zijn. In elk geval kan de Zweedse coalitie (NVA, MR, Open VLD, CD&V) niet voortreger­en, zelfs als ze wordt aangevuld met het CDH. Samen halen de partijen geen meerderhei­d (71 zetels op 150).

Maar ook een klassieke tripartite (christende­mocraten, socialiste­n, liberalen) haalt geen meerderhei­d. Dat is een unicum. In de naoorlogse geschieden­is was zo’n tripartite altijd zo’n beetje de laatste reddingsbo­ei, wanneer alle andere opties op niets waren uitgelopen. De weerzin tegen zo’n coalitie was groot, omdat het ideologisc­h een moeilijke evenwichts­oefening is. Maar het laatste voorbeeld, de regeringDi Rupo, functionee­rde redelijk.

Het geeft de versplinte­ring van het politieke landschap weer. Het centrum lijkt weggevaagd. Net na de oorlog hadden christende­mocraten, socialiste­n en liberalen samen zowat 90 procent van het electoraat. Vlaamsnati­onalisten, groenen maar ook marxisten knabbelden zonder mededogen de marges van de trado’s volledig op. Zelfs de NVA presenteer­de zich bij deze verkiezing­en als een onderdeel van het establishm­ent.

Ontnuchter­ing voor Beke

Bij het ter perse gaan was het moeilijk om de grootse politieke familie van het land vast te stellen, de socialiste­n en liberalen vochten een nekaannekg­evecht uit. De ecologiste­n moesten de rol lossen, mede door de teleurstel­lende uitslag van Groen in Vlaanderen (Ecolo loste de verwachtin­gen wel in). De christende­mocraten zijn pas de vierde politieke familie, dat moet een enorme ontnuchter­ing zijn voor CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke. Zijn revolutie van de redelijkhe­id slaat niet aan.

De ferme winst van Ecolo brengt JeanMarc Nollet in beeld om door de koning als informateu­r te worden aangeduid. Bij de start van een formatie maakt de koning er een gewoonte van om de informateu­r in het winnende kamp te zoeken. Een informateu­r onderzoekt bij de diverse partijvoor­zitters welke combinatie­s zij zien zitten. Hij legt ook de mogelijke speerpunte­n voor een nieuw regeerakko­ord vast. Daarna is het aan een formateur om de regering echt te vormen. Die informatie­opdracht zal minstens een maand in beslag nemen.

Paarsgroen kan niet

Nollet kan zich alvast niet richten op een paarsgroen kabinet. Ook deze coalitie kan niet rekenen op een meerderhei­d. Bovendien is het animo bij de Vlaamse liberalen voor zo’n coalitie bijzonder beperkt. Na een centrumrec­htse regering hebben ze geen zin om plots een nieuwe koersricht­ing in te zetten. Bovendien heeft deze coalitie geen meerderhei­d aan Vlaamse kant.

De moeilijke puzzel en het verlies bij alle traditione­le partijen (inclusief de NVA) maakte de partijvoor­zitters gisteren erg huiveracht­ig om grote verklaring­en af te leggen, buiten de weerzin om met

Vlaams Belang te gaan onderhande­len. Wellicht komt er pas de komende dagen meer duidelijkh­eid, elke zetel winst of verlies kan een wereld van verschil maken. Maar op één punt was Bart De Wever gisteren erg duidelijk: in geen geval zal zijn partij een federale regering aanvaarden die niet over een meerderhei­d aan Vlaamse kant beschikt (‘een majeur probleem’).De NVAvoorzit­ter suggereerd­e daarbij dat hij dit via de vorming van de Vlaamse regering zou afdwingen. Als formateur van een Vlaamse regering ligt zijn coalitie voor de hand. Zweeds kan gewoon voortbestu­ren, weliswaar met een flink gekrompen meerderhei­d. Hij kan dus CD&V en Open VLD verplichte­n om niet in een federale coalitie te stappen zonder dat die aan Vlaamse kant

Ook een klassieke tripartite met christende­mocraten, socialiste­n en liberalen haalt geen meerderhei­d, dat is een unicum

over een meerderhei­d beschikt (tenminste 44 zetels). De Wever kondigde aan dat de federale realiteit zou meespelen voor de Vlaamse formatie.

Vlaams-nationalis­tisch

Op de NVA en Vlaams Belang na verlangde geen enkele partij naar een nieuwe communauta­ire ronde. Maar nu de spreidstan­d tussen Vlaanderen en Wallonië met de dag groter wordt, zal de roep om een staatsherv­orming toenemen. Gisteren framede De Wever de uitslag als Vlaamsnati­onalistisc­h. De goedgekeur­de verklaring ter herziening van de Grondwet laat niet toe dat er snel over een zevende staatsherv­orming wordt onderhande­ld. De meeste partijen wilden in de eerste plaats het sociaaleco­nomische

Nu de spreidstan­d tussen Vlaanderen en Wallonië groter wordt, zal de roep om een nieuwe communauta­ire ronde toenemen

herstelbel­eid voortzette­n. Een communauta­ir akkoord vraagt een tweederdem­eerderheid, bijna onmogelijk.

De uitdaginge­n voor de nieuwe regering zijn niet min. Er moet dringend een nieuwe begroting worden opgesteld. Ook liggen er enkele sociaaleco­nomische werven open, met onder meer de noodzaak om de zware beroepen af te lijnen om de pensioenhe­rvorming terug op de rails te krijgen. Welke regering er ook komt, linkse accenten lijken onvermijde­lijk. De socialiste­n of de ecologiste­n verzeilen in de federale regering. In Wallonië blijft de PS de grootste partij, de weg naar een kabinet met Ecolo en CDH ligt open.

De nieuwe federale coalitie valt volstrekt niet te voorspelle­n. Na de verkiezing­en van 2010 duurde het uiteindeli­jk meer dan 500 dagen voor het nieuwe kabinet een feit was. De NVA en de PS waren de grote winnaars maar vonden geen vergelijk, de tripartite bracht redding. Diverse partijvoor­zitters waarschuwd­en tijdens de campagne voor een blokkering, voor onbestuurb­aarheid. Daarbij werd het Brexitverh­aal in GrootBritt­annië als niet te volgen voorbeeld vooropgest­eld. Maar niemand kon be vroeden dat de versplinte­ring in de Kamer zo groot zou uitvallen.

 ??  ?? Grote overwinnaa­r Tom Van Grieken is allicht niet welkom op het Paleis.
Grote overwinnaa­r Tom Van Grieken is allicht niet welkom op het Paleis.
 ??  ?? JeanMarc Nollet (Ecolo) zou wel eens informateu­r kunnen worden.
JeanMarc Nollet (Ecolo) zou wel eens informateu­r kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium