De Standaard

De triomf van ‘paljas’ Tom Van Grieken

Met verjonging en een minder scherp discours katapultee­rt Tom Van Grieken Vlaams Belang terug naar zijn hoogdagen.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT © Gert Jochems % Vlaams Parlement

‘Een partijvoor­zitter is pas echt voorzitter als die verkiezing­en heeft gewonnen.’ Halfweg vorig jaar was Tom Van Grieken naar eigen zeggen nog geen volwaardig­e partijleid­er. Minder dan een jaar later boekt hij een tweede overwinnin­g op rij en is hij voorzitter van de op één na grootste partij van Vlaanderen – en zelfs het land.

Van Grieken knoopt met een score van achttien procent opnieuw aan met de hoogdagen van het Vlaams Blok. Alleen in 2004 scoorde de voorganger van Vlaams Belang, toen pas veroordeel­d voor racisme, met 24,2 procent nog significan­t hoger. ‘Tom Van Grieken krijgt hiervoor alle eer’, zei oudgediend­e Gerolf Annemans gisteravon­d.

Van Grieken was nauwelijks 28 toen hij in 2014 een partij erfde die gedecimeer­d was en waarvan het merendeel van de kiezers naar de NVA was getrokken. ‘Vlaams Belang is niet dood en wij komen terug’ zei toenmalig voorzitter Annemans. Van Grieken, door NVAvoorzit­ter Bart De Wever zaterdag tijdens een debat nog ‘paljas’ genoemd, wist die belofte waar te maken. De partij maakte van de heropbouw gebruik om ernstig te verjongen. Die vernieuwin­g ging gepaard met een milder ogend discours.

Filip Dewinter kreeg een vrijgeleid­e om in Antwerpen het migratieth­ema fors te blijven uitspelen, maar nationaal zette Van Grieken de lijnen uit. De focus verschoof van grote steden als Antwerpen, waar door de snelle Tom Van Grieken was de NVA was getrokken.

demografis­che evoluties steeds minder te halen valt voor de partij, naar ontevreden burgers in de meer perifere gebieden van Vlaanderen.

Een rechts discours op migratie en identiteit combineerd­e Van Grieken met een uitgesprok­en links sociaaleco­nomisch programma. Die combinatie bleek, ook tijdens de campagne, goud waard. Vlaams Belang is de enige partij die haar maagdelijk­heid nog niet verloor, en speelde de rol van outsider goed uit.

De uitslag van deze verkiezing­en sterkt Van Grieken in die strategie. Hij haalt significan­t meer voorkeurst­emmen dan Dewinter. Vlaams Belang bevestigt zijn sterke score van de lokale verkiezing­en in de Denderstre­ek. Maar vooral het succes in WestVlaand­eren valt op, waar grootstede­lijke problemen misschien wel het meest beperkt blijven en de partij nauwelijks bekende koppen heeft.

Meebesture­n

In VlaamsBrab­ant, waar nochtans verwacht werd dat Schild & Vriendenko­pman Dries Van Langenhove goed zou scoren, was de score minder. Ook dat lijkt een bevestigin­g van Van Griekens tactoen hij in 2014 een partij erfde waarvan het merendeel van de kiezers naar tiek om de partij salonfähig­er te maken. Terwijl Dewinter de voorbije zittingspe­riode in de Kamer de boventoon voerde, wordt dat nu Van Grieken. Zo wordt alleen hij de spreekbuis van Vlaams Belang inzake migratie, het kernthema.

Ook op een ander vlak slaat de partij een andere weg in dan vroeger. Van Grieken wil expliciet meebesture­n, en zegt bereid te zijn daar compromiss­en voor te sluiten. Of dat hem lukt, is een heel andere vraag. NVAvoorzit­ter Bart De Wever nodigt Van Grieken uit voor zijn gesprekken voor de vorming van een Vlaamse regering, maar een samenwerki­ng lijkt voorlopig ondenkbaar.

Het verleden van zijn partij voldoende afschudden, lijkt aartsmoeil­ijk. ‘Eigen volk eerst’, scandeerde­n de militanten net voor Van Grieken het podium betrad. Dewinter sprak over ‘mijn Vlaams Blok/Vlaams Belang’. Maar hij zei er wel bij dat hij bereid is een stap opzij te zetten en ‘de jongeren in mijn partij te laten doen’.

‘Laatvandaa­g de dag zijn dathet gedaan is dat er twee soorten kiezers zijn: kiezers naar wie geluisterd wordt en kiezers naar wie niet geluisterd wordt. In een democratie telt elke stem.’ Vlaams Belang heeft ‘geluisterd naar de mensen’, zei de partijvoor­zitter achteraf. ‘Die hebben een duidelijke boodschap: ze willen geen minderheid worden in eigen land.’

Van Grieken liet gisteravon­d nog niet in zijn kaarten kijken, maar gaf duidelijk aan te willen meebesture­n. ‘Wij reiken de hand naar eenieder die een beter Vlaanderen wil’, klonk het. ‘Wij zullen pragmatisc­h en respectvol zijn.’ Vandaag stelt de partij haar ‘breekpunte­n’ voor. ‘Als dit signaal genegeerd wordt, kun je niet meer van een democratie spreken’, besloot Van Grieken.

‘Ik ben bereid een stap opzij te zetten en de jongeren inmijn partij te laten doen’

FILIP DEWINTER Kopstuk Vlaams Belang

 ??  ?? nauwelijks 28
nauwelijks 28
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium