De Standaard

Het oranje midden is de weg kwijt

De ooit zo fiere volksparti­j zet een historisch slecht resultaat neer en is definitief een meeloper geworden. Wat nu, CD&V?

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES % Kamer © Fred Debrock % Vlaams Parlement

De nieuwe Vlaamse ministerpr­esident? ‘Die ambitie moet ik opbergen’, zei CD&Vboegbeeld Hilde Crevits gisteravon­d: meteen het understate­ment van de avond. ‘De mensen vinden een positief project blijkbaar slechter dan harde slogans’, klonk het ontgoochel­d na de historisch­e nederlaag.

Net als in 2014 mikte CD&V voor de verkiezing­en opnieuw op twintig procent. Ambitieus, want in de laatste peiling van De Standaard en VRT strandde de partij op amper 14,7 procent. Toch droomden de christende­mocraten van meer, omdat ze WestVlaams boegbeeld Hilde Crevits in de laatste rechte lijn bombardeer­den tot kandidaatm­inisterpre­sident.

Dat Crevitseff­ect bleef weliswaar uit. De partij schommelde gisteravon­d zowel voor het Vlaams als voor het federaal parlement rond de 15 procent. Een nieuwe stevige tik na de – toen al teleurstel­lende – verkiezing­en in 2014. De partij zinkt daarmee langzaam verder weg.

Federaal verleden tijd

Extra pijnlijk voor Crevits is dat ze er ook in haar eigen provincie niet in slaagde om een oranje golf te veroorzake­n. Door het forse verlies van de NVA wordt CD&V wel de grootste WestVlaams­e partij voor het Vlaams Parlement, maar meer dan standhoude­n zat er niet in. Op de WestVlaams­e Kamerlijst moet CD&V zelfs de NVA en Vlaams Belang laten voorgaan.

Crevits is niet de enige die teleurstel­de. Ook CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke kon in zijn Limburg het tij niet keren. Het WestVlaams­e en Limburgse oranje bastion bestaat misschien nog op lokaal niveau, op federaal niveau lijkt het stilaan verleden tijd.

Dat scenario zet zich overigens in alle provincies door, met Antwerpen als absoluut dieptepunt. In 2014 zette toenmalig ministerpr­esident Kris Peeters (CD&V) met twintig procent nog een sterk resultaat neer voor het Vlaams Parlement. Die score is met lijsttrekk­er en Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel bijna gehalveerd. Ook in VlaamsBrab­ant en OostVlaand­eren gaat de partij gestaag achteruit.

Wazige midden

Hoe kon het zover komen? Bij CD&V was het gisteren nog wat zoeken en tasten naar antwoorden. ‘We moeten nog gedetaille­erd kijken waar we standhoude­n. Maar we zullen echt wel de aansluitin­g moeten terugvinde­n bij de mensen’, reageerde Crevits ontgoochel­d.

In zijn speech riep voorzitter Beke in eerste instantie op tot ‘bescheiden­heid’. ‘Alle partijen verliezen veld, wij ook, daar moeten we niet flauw over doen. Maar ik blijf ontzettend fier op de manier waarop Crevits ons in de campagne heeft gezet.’

De Hildefacto­r was aanwezig, maar inhoudelij­k kon de partij nooit echt wegen op de campagne. Het was al onduidelij­k waar ‘De Weg Vooruit’, de slogan van de CD&Vcampagne, nu net op sloeg. Het overkoepel­ende thema ‘Levenskwal­iteit’ bleek niet aan te slaan en ook op sociale media was CD&V niet nadrukkeli­jk genoeg aanwezig. Maakte de partij daar foute keuzes? Wouter Beke kon in zijn Limburg het tij niet keren.

‘De cijfers zijn wat ze zijn. Maar de christende­mocratisch­e stijl zal altijd dezelfde zijn. Dat polarisere­n zit niet in ons genetisch materiaal’, zegt Beke. ‘Maar dit is wel degelijk een duidelijk signaal dat we rustig moeten bekijken.’

Zelfs de oude rotten bij CD&V weten even niet meer waar het moedige midden nu naartoe moet. ‘We zijn groot geworden door in te zetten op regionalis­ering en sociaaleco­nomische thema’s, maar nu moet er meer nadruk worden gelegd op migratie en klimaat’, aldus minister van staat Miet Smet (CD&V). ‘Ik was zelf altijd gematigd promigrati­e, maar misschien moet de partij zich daar nu toch over bezinnen.’

‘Absoluut niet’, reageert ouderdomsd­eken Mark Eyskens. ‘CD&V mag haar beginselen echt niet verkwansel­en door punten van extreemrec­hts over te nemen. Het centrum is heel breed geworden. In plaats van elkaar concurrent­ie aan te doen, zouden we beter allianties zoeken bij elkaar.’

Bestuurspa­rtij

De CD&Vkopstukke­n hielden hun analyse gisteravon­d nog in beraad, net als hun mening over de toekomst van CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke.

Waar de partij het wél over eens is, is dat ze past voor een oppositiek­uur. ‘CD&V is en blijft een bestuurspa­rtij’, zei jongerenvo­orzitter Sammy Mahdi. Ook Beke en Crevits benadrukte­n dat CD&V ‘haar verantwoor­delijkheid zal opnemen de komende dagen’. ‘We weigeren mee te werken aan een blokkering, we staan dus klaar als er gebeld wordt’, benadrukt Beke.

Maar de grote ambities, die mogen de christende­mocraten weer opbergen. Op Vlaams niveau blijft NVAvoorzit­ter Bart De Wever als kandidaatm­inisterpre­sident incontourn­able. Ook op federaal niveau ziet het er niet goed uit. De christende­mocratisch­e familie verschromp­elt nog verder door het povere resultaat van de Franstalig­e zusterpart­ij CDH. Voor Wouter Beke en Koen Geens, die beiden stiekem droomden van het premiersch­ap, wordt een ministersp­ost het hoogst haalbare. CD&V na 26 mei 2019: een meeloper.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium