De Standaard

Liberalen staan nog recht, met blauwe plek

Het is niet zó slecht als de andere Zweedse regeringsp­artijen, maar het is ook niet echt goed. De ‘mirakelvoo­rzitster’ faalt faliekant in haar fief.

- MARJAN JUSTAERT © Bart Dewaele

Tijdens de campagne zakte Gwendolyn Rutten op een gegeven moment letterlijk door het ‘ijs’ – in casu een afdekzeil over een zwembad – gisteren ook figuurlijk. De ergste nachtmerri­e van de liberalen is uitgekomen: de kiezer is niet gevallen voor het verhaal van de doeners. De schade valt al bij al mee: met bijna alle stembureau­s geteld strandt de partij op 13 procent voor het Vlaams Parlement (1,2 procent) en 14,3 procent voor de Kamer (1,4 procent). In beide parlemente­n is de partij enkele zetels kwijt. Iederéén heeft stemmen verloren aan Vlaams Belang, maar in tegenstell­ing tot andere traditione­le of regeringsp­artijen valt het verlies nog goed mee, luidt het.

Blauwe maandag

Opvallend: in VlaamsBrab­ant, de provincie van de voorzitste­r en minister Maggie De Block, is het verlies erg pijnlijk. Vijf jaar geleden vormde het vrouwelijk­e powerduo van Open VLD nog dé verrassing, vandaag blijkt het Maggieeffe­ct totaal te zijn uitgespeel­d en laten de VlaamsBrab­anders voelen dat ze de ambitieuze Rutten niet in de Zestien willen zien.

Nauwelijks zeven maanden geleden veroverde Rutten nog de sjerp in haar thuisstad Aarschot, net als in vier van de dertien centrumste­den. Ruttens troetelnaa­m ‘mirakelvoo­rzitter’ werd weer bovengehaa­ld. Maar na een score als die van gisteren heeft de ‘mirakelvoo­rzitter’ een knauw gekregen. Ondanks een mooi aantal voorkeurst­emmen slaagde ze er zelfs in haar eigen kanton Aarschot niet in om vooruit te gaan. Gewoon doen? Rutten heeft het niet gedaan.

Hetzelfde geldt voor De Block, die een verlies van 9,5 procent incasseert. De OostVlaams­e lijsttrekk­ers Alexander De Croo en Carina Van Cauter verliezen (wellicht) ook elk een zetel in hun parlement, maar de ‘blauwe gouw’ blijft wel overeind.

Poule des doods

Maar er zijn ook blauwe spitsen die wél gescoord hebben. In de moeilijke ‘poule des doods’ – de rechtstree­kse confrontat­ie met kandidaatM­P Bart De Wever (NVA) in Antwerpen – boeken ‘Mirakelvoo­rzitter’ Gwendolyn Rutten heeft gekregen. Bart Somers en running mate Sihame El Kaouakibi zelfs winst. Patrick Dewael en Lydia Peeters houden goed stand in Limburg, de WestVlaams­e boegbeelde­n Bart Tommelein en Vincent Van Quickenbor­ne blijven ook status quo. Zij zijn de liberale hoop in bange dagen.

Meteen zijn de grootste kanshebber­s om Rutten op te volgen als voorzitter van Open VLD genoemd. Tommelein heeft zelfs al openlijk gesollicit­eerd. Uit blauwe rangen steeg gisteren al her en der gemor op. Het roer moet om, luidt de kritiek, ‘we zijn bijvoorbee­ld te ver doorgeslag­en met de vernieuwin­gsoperatie’.

De personeels­problemen zijn zorgen voor morgen. Vandaag wil Open VLD op het partijbure­au de uitslag analyseren. ‘In welk land willen we maandag 27 mei wakker worden?’, wierp Rutten geregeld op. Ze heeft het antwoord gekregen: de Vlaming wil niet ‘gewoon doen’, hij heeft lak aan positivism­e, premierkan­didaturen en à la limite de politiek zelf. Hij heeft zijn emoties laten spreken en rechtser dan gedacht gestemd.

Open VLD is niet aan zet om regeringen te vormen, ook niet (meer) in Brussel. Wat Rutten wél heel duidelijk kwijt wil, al is het om dissidente stemmen in haar partij de mond te snoeren, is dat de liberalen nooit met Vlaams Belang in zee zullen gaan.

Maggieeffe­ct lijkt totaal te zijn uitgespeel­d en VlaamsBrab­anders laten voelen dat ze Rutten niet in de Zestien willen

Her en der steeg

al gemor op. Het roer moet om, luidt het, ‘we zijn te ver doorgeslag­en in de vernieuwin­gsoperatie’

 ??  ?? een knauw
een knauw

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium