De Standaard

De groene hype kwam te vroeg

Groen gaat vooruit, maar kan de hooggespan­nen verwachtin­gen niet inlossen.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK © Kristof Vadino

Dé vraag voor 26 mei was hoe krachtig de groene golf zou zijn. Maar Groen mag al blij zijn dat er toch nog een plusje achter zijn verkiezing­sresultaat staat. Samen met Vlaams Belang en PVDA is het de enige partij die winst laat optekenen. Ze strandt voor de Kamer op 9,7 procent en voor het Vlaams Parlement op 10 procent. In de Kamer kan Groen op twee extra zetels rekenen, in het Vlaams Parlement zelfs op vier.

Zo blijft de partij onder het resultaat dat ze in 1999 boekte. Groen behaalde toen in nasleep van de dioxinecri­sis de grootste overwinnin­g ooit. Gehoopt en gedacht werd dat de partij dat resultaat gemakkelij­k zou evenaren en over de 12 procent zou stoten. Op sommigen ogenblikke­n deden de peilingen zelfs dromen van een resultaat van meer dan 14 procent.

Sterk in Brussel

Evenmin slaagt Groen erin de wissel van de macht op links te realiseren. Bij het ter perse gaan voerde het nog een nekaannekr­ace met de SP.A om de titel van de grootste op links te kunnen dragen. Het zal wachten zijn op het resultaat van het laatste stembureau­s voor het definitiev­e verdict.

In Antwerpen, de provincie waar de meeste zetels te verdelen zijn, laten kopstukken Kristof Calvo en Meyrem Almaci de partij slechts lichtjes vooruitgan­g boeken. In hun eigen thuisbasis, respectiev­elijk Mechelen en Antwerpen, slagen ze er wel in om meer dan twee procentpun­t winst te maken, maar elders in de provincie wordt die winst uitgevlakt. In Antwerpen haalt de partij voor de Kamer slechts twee zetels, waardoor Bogdan Vanden Berghe, de voormalige topman van 11.11.11, niet in het federaal parlement komt. En in het Vlaams Parlement grijpt Wouter Van Besien naast een zetel.

De grootste winst wordt geboekt in VlaamsBrab­ant met lijsttrekk­ers Jessika Soors en An Moerenhout. Groen doet het ook goed in Brussel. De partij wint volgens de voorlopige resultaten twee zetels in het Brussels Parlement en kan een extra kandidaat uit Brussel afvaardige­n naar het Vlaams Parlement. En door samen met Ecolo in Brussel een lijst te delen voor het federale parlement, kan Tinne Van der Straeten er wellicht een plek veroveren.

‘Belastingt­sunami’

Nochtans ging Groen de campagne in met goud in handen. De klimaatmar­sen rolden door de straten. Klimaat stond hoog op de politieke agenda. Er werd volop gedroomd van een groene golf. Dé inzet van de verkiezing­en was samen met Ecolo de grootste familie te worden, om zo eindelijk opnieuw te kunnen meebesture­n. Dat is intussen zestien jaar geleden. Als het al lukt om de grootste familie te worden, zal het dankzij de reus Ecolo zijn. De Franstalig­e groenen scoren uitstekend in Brussel en Wallonië.

De klimaathyp­e kwam te vroeg voor Groen. De partij is ook het slachtoffe­r geworden van de angst die bij de kiezer leeft. Groen is er onvoldoend­e in geslaagd om bij de kiezers de ongerusthe­id weg te nemen over de groene recepten om de klimaatpro­blemen aan te pakken. Een ongerusthe­id die de partij zelf wat in de hand heeft gewerkt door bijvoorbee­ld onhandig te communicer­en over het afschaffen van de bedrijfswa­gens. Een ongerusthe­id die bovendien gevoed werd doordat bijna alle andere partijen waarschuwd­en voor een ‘belastingt­sunami’ die de bevolking volgens hen met Groen te wachten staat.

‘Een belangrijk deel van het woord overwinnin­gsnederlaa­g is toch ook overwinnin­g’

KRISTOF CALVO

Lijsttrekk­er Antwerpen

Groen is er onvoldoend­e in geslaagd om de ongerusthe­id weg te nemen over de groene recepten voor de klimaatpro­blemen ‘We scoren goed in de steden waar we elke dag tonen dat we iets doen aan de klimaatver­andering’

TINNE VAN DER STRAETEN

Kandidaat in Brussel

 ?? zijn. ?? Áls het al lukt om de grootste familie te worden, zal het dankzij de reus Ecolo
zijn. Áls het al lukt om de grootste familie te worden, zal het dankzij de reus Ecolo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium