De Standaard

Genietend van de ontzetting

Dries Van Langenhove bijna even populair als Maggie De Block

-

Hartsgrond­ig gehaat door velen, gewaardeer­d door anderen. Gerechteli­jk onderzoek wegens racisme of niet: Dries Van Langenhove is hét gezicht van het verjongde Vlaams Belang.

Slecht nieuws bestaat niet in de politiek. Nauwelijks acht maanden geleden ging de nog onbekende Van Langenhove over de tongen als stichter van Schild en Vrienden. Een Panoreport­age toonde aan dat in deze extreemrec­htse beweging racisme, antisemiti­sme en seksisme regeerden. De goegemeent­e reageerde geschokt, zijn universite­it schorste hem, het parket startte een onderzoek. Zelfs Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken distantiee­rde zich van dit al te bruine gedachtego­ed. Maar niet voor lang. Van Langenhove beet van zich af, en zijn ongegeneer­de stijl – en handigheid met sociale media – bleek jongeren aan te spreken. In Humo scoorde hij als ‘lul van het jaar’, maar ook als ‘man van het jaar’.

Van Langenhove mocht ‘als onafhankel­ijke’ de Kamerlijst van Vlaams Belang trekken. Hij deed dat gretig, genietend van de ontzetting die hij zaait, zonder remmen of fatsoen. Zijn tweet na de brand van de NotreDame, dat ‘als het vuur aangestoke­n werd, de overheid en de media het ons niet zullen vertellen’, was van een ranzig samenzweri­ngstheorie­populisme dat in ons land tot voor kort ongekend was.

‘Ik sta dicht bij de jongeren’, zegt Van Langenhove vaak. Tom Van Grieken opperde, met zijn jonge poulain op campagne in de ooit linkse studentens­tad Gent, dat ‘de jeugd veel rechtser is dan men denkt’. Ook in het jongerenpa­nel van De Standaard klonk het dat ‘rechtse memes nu eenmaal veel leuker zijn dan linkse’.

Het resulteerd­e in 21.384 voorkeurst­emmen voor de nieuwkomer in het strakke pak, en een forse stijging van Vlaams Belang – ook in de ‘moeilijke’ kieskring VlaamsBrab­ant. Dat aantal voorkeurst­emmen is veel minder dan die van Theo Francken (NVA), maar slechts iets minder dan Koen Geens (CD&V) en Maggie De Block (Open VLD). Los van veel inhoudelij­ke bedenkinge­n, is dat een indrukwekk­ende entree.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium