De Standaard

Comeback via de zijdeur

Met Tinne Van der Straeten komt er weer een Vlaamse Brusselaar in de Kamer

-

Tinne Van der Straeten, op haar 26ste ooit vicevoorzi­tter van Groen, leek verloren voor de politiek. Nu wordt de Vlaamse wellicht – via de lijst van Ecolo – opnieuw lid van de Kamer.

Succes en verlies liggen in de politiek soms in een klein hoekje, en kunnen een carrière maken of kraken. Voor Tinne Van der Straeten leek het na 2010 afgelopen. Bij de verkiezing­en was haar persoonlij­ke resultaat uitstekend, maar toch verloor ze na ingewikkel­de apparenter­ingsbereke­ningen nipt haar zetel in de Kamer. Het leek einde verhaal voor de toen 31jarige ecologiste, die enkele jaren vicevoorzi­tter was geweest van Groen! (toen nog met uitroeptek­en) en zich als enige Vlaamse had onthouden bij de splitsing van het kieskanton BrusselHal­leVilvoord­e. (Ze was niet tegen de splitsing, wel tegen de manier waarop, zei ze destijds.)

Van der Straeten ging aan de slag als advocate, gespeciali­seerd in klimaatrec­ht. Vorig jaar keerde ze via een achterpoor­tje terug in de politiek. Achter de schermen was ze een van de pleitbezor­gers van de CDHPSEcolo­coalitie die in haar gemeente Koekelberg de MR van de macht verdreef. Ze werd daarop schepen, en de gemeentera­ad van Koekelberg haalde het nieuws door als eerste een motie aan te nemen die de noodtoesta­nd uitriep over de klimaatsve­randering.

Een terugkeer in de nationale politiek stond niet meteen in de sterren geschreven. Voor een Vlaamse Brusselaar leek een Kamerzetel na de splitsing van BHV sowieso onbegonnen werk. Voor de verkiezing­en voor de Kamer diende Groen echter geen eigen lijst in, maar kreeg Van der Straeten wel de derde plaats op de lijst van Ecolo aangeboden. Het zag er gisteravon­d naar uit dat – door het voortreffe­lijke resultaat van de ecologiste­n in Brussel – Van der Straeten op die manier een onverwacht­e comeback maakt.

Ze is trouwens niet de enige Vlaamse Brusselaar die dat klaarspeel­t: ook vakbondsvr­ouw Maria Vindevoghe­l doet dat hoogstwaar­schijnlijk, op de eengemaakt­e lijst van het uiterstlin­kse PVDA/PTB.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium