De Standaard

De Michelle Obama van Bart Somers

Sihame El Kaouakibi scoort meteen

-

Wat Bart Somers zag in Sihame El Kaouakibi, was duidelijk: een jonge vrouw met multicultu­rele roots, een positief verhaal en een doenersmen­taliteit. En nog een Antwerpse ook.

Ze is rad van tong, weet van aanpakken en ook van inpakken. Dat deed ze in de raad van bestuur van de VRT waar ze door de liberalen als piepjonge verrassing werd gedropt, en het snel op de heupen kreeg omdat ‘er zoveel gepalaverd werd en zo weinig gedaan’.

El Kaouakibi (33), was de jongste jaren de motor achter een hele reeks initiatiev­en om jongeren uit achterstan­dsmilieus te wapenen en te activeren voor de arbeidsmar­kt. Het begon toen ze 22 was met Let’s go Urban, om jongeren te empoweren – ze is dol op zulk jargon – via onder meer dans. Vorig jaar zat ze achter de renovatie van het huis van de schilder Jacob Jordaens, van waaruit ze een recruterin­gsbureau leidt dat zich richt op jong talent met een minder evident profiel.

Een onderneems­ter met creatieve ideeën, gespeciali­seerd in initiatiev­en met een emancipato­risch randje: voor Bart Somers, wiens sociale liberalism­e in samenwerki­ng met Groen zo’n succes is in Mechelen, was ze de ideale running mate.

Het was een berekende gok om de politiek nog onervaren El Kaouakibi te bombardere­n tot het boegbeeld in AntwerpenS­tad, waar Open VLD al lang naar op zoek is. Voor de gemeentera­adsverkiez­ingen paste ze nog. Voor de tweede plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement hapte ze wel toe: de bevoegdhed­en van die instelling – het snijpunt van onderwijs en lokale economie – passen ook goed bij de wervelwind die al meteen ‘de Vlaamse Beyoncé’ werd gedoopt, hoewel ze zelf meer gemeen heeft met Michelle Obama. Ze scoorde ook meteen meer dan 10.000 voorkeurst­emmen.

El Kaouakibi lijkt geboren voor de politiek, al is er wel een risico aan verbonden: ze doet graag haar eigen ding. Dat in haar campagne een gesluierde vrouw voor de klas in beeld kwam, werd bijvoorbee­ld door Bart De Wever (NVA) zwaar bekritisee­rd tijdens de campagne.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium