De Standaard

De eindtermen niet gehaald

-

Met Caroline Gennez als Vlaams lijsttrekk­er doet de SP.A het slecht in het Antwerpse, en dan vooral in haar thuisstad Mechelen.

Misschien kwam het dit keer door de grap die ze uithaalde met haar verkiezing­sfolder. Die kreeg de naam ‘Werk en leven’ mee en was een parodie op Kerk en leven, het parochiebl­ad waarvan de hoofdredac­teur not amused was toen hij er lucht van kreeg. ‘Ik kan me niet herinneren dat we hiervoor de toestemmin­g hebben gegeven’, schreef Luk Vanmaercke op Twitter.

Gennez noemde de folder ‘een respectvol­le knipoog naar het onvolpreze­n blad’ en excuseerde zich vriendelij­k, maar de toorn Gods leek daarmee niet afgewend. Haar partij doet het onder haar Vlaams lijsttrekk­erschap in de kieskring Antwerpen slechter dan in de meeste andere kieskringe­n. Gennez is vanzelfspr­ekend verkozen, maar ze behaalde maar zo’n 25.000 voorkeurst­emmen. Dat zijn er enkele duizenden minder dan Annick De Ridder (vierde plaats NVA) – ai! – en nauwelijks meer dan CD&V’er Tinne Rombouts. Tinne Wie? Precies.

De SP.A krijgt overal klappen, in de kieskring Antwerpen gaat het om 3,4 procent, in Mechelen om 6 procent. Mechelen is de stad waar Gennez woont en in de gemeentera­ad zetelt. De SP.A haalt er geen 9 procent.

Gennez is de onderwijss­pecialiste van de socialisti­sche partij. Dat blijkt geen vakgebied te zijn waarmee je in de nationale of zelfs regionale politiek punten kunt scoren. Dat krijg je als de kernbegrip­pen uit je betoog woorden zijn als ‘eindtermen’, ‘maximumfac­tuur’, en ‘Mdecreet’. Als minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) er al geen potten mee weet te breken.

Gennez was nochtans lang de grote belofte bij de SP.A. Steve Stevaert geloofde rotsvast in haar, en op haar 32ste werd ze al partijvoor­zitter toen Johan Vande Lanotte er na tegenvalle­nde verkiezing­en de brui aan gaf. Haar parcours als voorzitter was hobbelig, en haar opvolger Bruno Tobback gunde haar nadien zelfs geen ministersp­ost. Dat stak, en deze uitslag steekt wellicht ook.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium