De Standaard

De rechtsbuit­en loopt in de buitenspel­val

-

In volle campagne claimde Hendrik Bogaert, rechtsbuit­en van CD&V, alvast het voorzitter­schap. Dat bleek een tikje voorbarig.

Wie had ooit gedacht dat de christende­mocratie in WestVlaand­eren, of all places, zo diep zou zakken als ze gisteren deed? De meeste aandacht ging naar het tegenvalle­nde Hildeeffec­t, maar ook bij de Kamerverki­ezingen was het resultaat een opdoffer. CD&V verliest er één van zijn vier zetels, wordt vlot voorbijges­token door Vlaams Belang en blijft als derde partij van de provincie hangen rond de 17 procent. Wrang, zeker voor een ambitieuze lijsttrekk­er – Hendrik Bogaert uit Jabbeke – die er onlangs prat op ging dat hij al twee keer een ministerpo­rtefeuille liet passeren om in 2019 te pieken.

Aan gebrek aan inspanning en ambitie heeft het niet gelegen. Bogaert, die sinds vele jaren samen met Pieter De Crem de rechterfla­nk van CD&V moest bewaken, deed de jongste maanden flink zijn best om de media te halen. Zijn uitspraken hadden duidelijk tot doel Vlaamscons­ervatieve kiezers terug te lokken. Zo riep hij de Vlamingen in Brussel op om één dag per week te weigeren een andere taal dan het Nederlands te spreken, en eiste hij excuses van ‘het Franstalig­e Belgische regime dat in het verleden heeft getracht het Vlaams in Vlaanderen uit te roeien’ (wat historisch onjuist is). Bogaert stond ook fier naast De Crem tijdens diens grote politieact­ie tegen transmigra­nten. Als klap op de vuurpijl zei hij in volle campagne dat hij na de verkiezing­en graag Wouter Beke wilde opvolgen als voorzitter, als die minister zou worden. Zijn partijgeno­ten namen hem die slecht getimede ambitie erg kwalijk.

Ere wie ere toekomt: Bogaert voelde goed aan dat de Vlaamse kiezer meer dan ooit rechts denkt, en bovendien niet onverdeeld gelukkig was met wat de NVA ervan gebakken heeft. Wat Bogaert minder goed inschatte, is welke partij daarvan zou profiteren. Of die ministerpo­rtefeuille, laat staan dat voorzitter­schap, nog ooit in het verschiet ligt, valt na gisteren te betwijfele­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium