De Standaard

Geen 11.111,11 voorkeurst­emmen

-

Bogdan Vanden Berghe stond op een verkiesbar­e plaats voor Groen in Antwerpen. Zo verkiesbaa­r bleek die nu ook weer niet.

‘Bogdan Vanden Berghe botste in televisies­tudio’s regelmatig met Theo Francken’, schreef deze krant toen Groen het witte konijn van de ngokoepel 11.11.11 uit zijn hoed toverde. ‘Dat kan straks vonken geven in het parlement’, voegde ze er handenwrin­gend aan toe.

Het heeft niet mogen zijn. De groene tsunami waarvoor Bart De Wever (NVA) een tijdlang waarschuwd­e, is er niet gekomen. De zwarte tsunami, waarvoor De Wever niet waarschuwd­e, wel. Vanden Berghe stond voor het federale parlement op de derde plaats in de kieskring Antwerpen. Hij behaalde bijna 9.000 voorkeurst­emmen: iets meer dan lijstduwer Ingrid Pira, maar minder dan Freya Piryns, die pas op de zesde plaats prijkte.

Dat Vanden Berghe niet in het federale parlement raakt, is voor Groen een minder grote blamage dan dat Wouter Van Besien naast een zitje in het Vlaams Parlement grijpt. Maar Vanden Berghe behaalt ook minder voorkeurst­emmen dan dat andere Antwerpse witte konijn, Michael Freilich (die vanaf de vijfde plaats op de NVAlijst wel verkozen raakte). Dat moet pijn doen: Vanden Berghe maakte vorige maand nog gehakt van Freilich in een dubbelinte­rview in deze krant. Zijn dossierken­nis inzake migratie bleek flink wat groter dan die van de voormalige hoofdredac­teur van Joods Actueel.

Vanden Berghe is 47, heeft twee kinderen en als hij niets omhanden heeft, gaat hij een triatlonne­tje lopen. Hij houdt ook van muziek en literatuur, laat hij op zijn blog weten. Dat klinkt als een mens die toch een inkomen nodig heeft. Maar of Vanden Berghe terugkeert naar zijn ngo is niet zeker. ‘Ik heb er alles aan gedaan om van 11.11.11 een pluralisti­sche organisati­e te maken, waarbij men mijn kleur nooit heeft geweten. Ik weet dat tegenstand­ers dat argument tegen mij zullen gebruiken.’

Tegenstand­ers? Binnen een ngo? Is dat daar dan niet de hele tijd van peace, love & understand­ing?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium