De Standaard

‘Hoera, wij zijn de tweede partij’

De PS bloedt procenten, maar blijft nipt de grootste. MR verliest minder dan gedacht en is blij met zilver. Ecolo gaat vooruit maar minder dan gedacht, CDH overleeft en PTB rukt op. In Wallonië vindt iedereen zich een winnaar.

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

‘Dit is een sombere dag, met de doorbraak van extreemrec­hts in Vlaanderen en extreemlin­ks in Wallonië en Brussel’

DIDIER REYNDERS

Vicepremie­r en lijsttrekk­er MR in Brussel ‘Er was een wedstrijdj­e wie het radicaalst was in Vlaanderen en Vlaams Belang is daarin het meest authentiek’

ELIO DI RUPO

Voorzitter en lijsttrekk­er PS

PSvoorzitt­er Elio Di Rupo neemt het initiatief om vanaf woensdag consultati­e te houden met de andere Franstalig­e partijen. De resultaten van de verkiezing­en in Wallonië waren gisteravon­d nog niet helemaal duidelijk, maar dat de PS op weg is naar een historisch lage score, leed nog weinig twijfel. Met twee derde van de stembureau­s geteld stond de PS op 25 procent. Maar dat weerhield Di Rupo er niet van om zichzelf en zijn partij tot overwinnaa­r van de verkiezing­en uit te roepen.

‘Wij zijn de eerste politieke formatie in Wallonië. En ook in Brussel staan we op dit moment eerst. Dit toont het grote vertrouwen in de PS. Dit is een signaal van de kiezer en wij zijn bereid om onze verantwoor­delijkheid te nemen. Ik zal handelen in het belang van alle burgers van dit land.’

Good vibrations

Geen tien minuten voor Di Rupo zijn troepen toesprak deed MRvoorzitt­er Charles Michel hetzelfde op het blauwe partijhoof­dkwartier in de Guldenvlie­slaan. Toeval of niet, maar vlak voor hij op het podium stapte, knalde ‘Good vibrations’ van de Beach Boys uit de boxen. Michel sprak met een enthousias­me waar ze bij Open ‘goesting’ VLD een puntje aan kunnen zuigen. ‘Wij zijn een verantwoor­delijke, robuuste en solide partij. Wij gingen als enige Franstalig­e partij in de federale regering en vijf jaar later geeft die kiezer ons een massale hernieuwin­g van het vertrouwen. Wij zijn duidelijk de… tweede partij van Wallonië!’

Topcijfers kon de MR nochtans niet voorleggen. In Wallonië tekende zich een

verlies van meer dan 4 procent af. Maar Michel en co. trekken zich op aan het feit dat de terugslag veel kleiner is dan was voorspeld. Er heerste daarom vooral opgeluchth­eid.

Sterker nog, in de eerste zetelproje­cties, die er pas rond 23 uur kwamen, en met de nodige voorzichti­gheid behandeld moeten worden, behalen MR en PS allebei 21 zetels, ondanks de voorsprong van de PS in procenten.

Donkerrode golf

De kloof met de andere partijen was al snel duidelijke­r. Zo reikte de groene golf niet veel hoger dan de zwembroek van Di Rupo en Michel. Ecolo deed het op veel plekken veel beter dan in 2014, dat wel, maar daarbij moet opgemerkt worden dat ze het toen bijzonder slecht deden. Met andere woorden, veel vooruitgan­g voor de ecologiste­n, richting 15 procent, maar op slechts een handvol plekken kleurde het kaartje groen, met Ecolo als eerste partij.

De communiste­n van PTB maakten de grootste sprong voorwaarts. Ze gingen, zo’n 7 procentpun­t vooruit en worden in Wallonië de vierde formatie, achter Ecolo. ‘Het volk heeft genoeg van die antisocial­e politiek. De mensen hebben genoeg van een maatschapp­ij waarin de rijken rijker worden en de armen alsmaar armer’, zei partijgezi­cht Raoul Hedebouw.

Net zoals de MR deed CDH het beter dan voorspeld. De partij verliest drie procentpun­t, maar blijft veilig boven de tienprocen­tgrens. Voorzitter Maxime Prévot deed het erg goed op de kamerlijst in zijn Namen. Maar in Luxemburg, dé CDHprovinc­ie, kleurde de kaar in grote mate blauw. Het kiesfraude­onderzoek naar exfractiel­eider Dimitry Fourny doet duidelijk pijn.

Roodblauwe opties

Op de grote vraag welk soort coalitie Wallonië zal krijgen, viel gisteravon­d nog geen antwoord te geven. Als PS en MR de handen in elkaar slaan, komen ze aan een comfortabe­le meerderhei­d. Maar dat botst met wat de PS altijd heeft volgehoude­n, namelijk dat ze een zo progressie­f mogelijke coalitie willen. Bovendien zou dan de opgang van Ecolo compleet genegeerd worden. Maar met Ecolo alleen geraakt Di Rupo er niet. Aangezien de PTB naar alle waarschijn­lijkheid niet in de regering zal willen dan wel mogen stappen, moet er dan al gekeken worden naar een tripariete, met CDH.

Als uittredend premier blikte Michel ook al vooruit naar de federale regeringsv­orming. ‘De nietdemocr­atische partijen van extreemrec­hts en extreemlin­ks hebben geen plaats in de federale regering.’ Ook in de toespraak van Di Rupo werd de enorme opmars van Vlaams Belang vermeld. ‘De ampleur van extreemrec­hts moet elke democraat verontrust­en’, zei hij.

‘De mensen hebben genoeg van een maatschapp­ij waarin de rijken rijker worden en de armen alsmaar armer’

RAOUL HEDEBOUW

PTB ‘Wij hadden graag dat de NVA het zo slecht mogelijk deed, maar niet om Vlaams Belang dan te zien scoren’

MAXIME PRÉVOT

Voorzitter CDH

‘Wij zullen er alles aan doen om te vermijden dat de NVA federaal nog mee regeert’

ZAKIA KHATTABI

Covoorzits­ter Ecolo

‘Ondanks de agressieve campagne tegen ons, blijft de MR duidelijk de tweede politieke familie in Wallonië’

CHARLES MICHEL

Eerste minister en lijsttrekk­er MR

 ?? © Katrijn Van Giel ?? Vlak voor Charles Michel het podium opstapte, knalde ‘Good vibrations’ van de Beach Boys uit de boxen.
© Katrijn Van Giel Vlak voor Charles Michel het podium opstapte, knalde ‘Good vibrations’ van de Beach Boys uit de boxen.
 ?? © Alexander Meeus ?? Dat de PS op weg is naar een historisch lage score, weerhield Di Rupo er niet van om zijn partij tot overwinnaa­r uit te roepen.
© Alexander Meeus Dat de PS op weg is naar een historisch lage score, weerhield Di Rupo er niet van om zijn partij tot overwinnaa­r uit te roepen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium