De Standaard

The green, green mass of Brussels

De groenen winnen de verkiezing­en, al leken de socialiste­n van de PS de grootste partij te zullen blijven. Burgerbewe­ging Agora rijft een zitje binnen.

- MARJAN JUSTAERT © Laurie Dieffembac­q/belga

Groene zondag/dimanche vert. In Vlaanderen blijven de groenen zwaar onder de verwachtin­gen, in Brussel doen ze het wél. De groene golf die op 14 oktober voor het eerst aanspoelde, zet zich door. De groenen leveren vandaag drie burgemeest­ers, straks allicht ook ettelijke ministers. Bij het ter perse gaan, was ruim driekwart van de stemmen geteld, Ecolo lag lange tijd op kop maar leek de race net niet te zullen winnen. De partij verdubbelt wel haar score en strandt net onder de 20 procent. Ook zusterpart­ij Groen maakt een sprongetje vooruit (+2,7 procent). ‘De resultaten zijn schitteren­d’, vat Olivier Deleuze samen, ‘we hebben nu de verantwoor­delijkheid om daar iets mee te doen. Er zijn coalities mogelijk, maar het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen.’

Ook PTB wint

De Brusselaar heeft een duidelijk signaal gegeven: hij wil graag de groenen in de regering. Wie die regering leidt? Mogelijk een vrouw, want ook al heeft Zakia Khattabi de Kamerlijst getrokken, het staat buiten kijf dat zij de favoriete is om de rol van ministerpr­esident te vervullen als Ecolo de grootste wordt.

Ook de PTB zit in het winnende kamp (+7,8 procent), de derde partij die erop vooruit gaat, is Défi. Grote verliezer is de PS, al klom de partij naarmate de uren vorderden wel naar de tweede plaats en stak ze omstreeks 22.15 uur de groenen voorbij met 21,1 procent. Blijft de PS de grootste, dan volgt Vervoort allicht zichzelf op in een coalitie met socialiste­n, groenen en Défi – de zogenaamde ‘droomcoali­tie’ van Elio Di Rupo.

In dat geval belandt de MR van Françoise Schepmans opnieuw verwezen op de oppositieb­anken. De Franstalig­e liberalen tekenden gisteren een verlies op van zo’n 5,5 procent – omgerekend 5 zetels. Verlies is er ook voor de Nederlands­talige regeringsp­artijen Open VLD, one.brussels en CD&V, zij gaan elk een aantal procenten naar beneden. De NVA tekent – net als Groen – lichte winst op en mag wellicht op een extra zitje rekenen.

Agora

In het Brussels Parlement zien we straks ook een vertegenwo­ordiger van de burgerbewe­ging Agora, die van uit het niets verrassend 5,5 procent haalt en daarmee zeker is van een zetel. Het enige speerpunt van Agora is de oprichting van een gelote burgerasse­mblee die de Brusselse diversitei­t weerspiege­lt. Lijsttrekk­er Pepijn Kennis: ‘Loting is volgens ons een manier om directer, representa­tiever en democratis­cher aan politiek te doen. We gaan onze assemblee in de steigers zetten – het grootste deel van mijn parlementa­ire wedde zal eraan op gaan – en ik vertegenwo­ordig ons in het parlement. We willen met een reactieve én proactieve agenda werken, één van onze eigen punten om de assemblee permanent te maken.’

De Nederlands­talige Brusselaar­s moesten voor vier lijsten stemmen, ze kozen immers ook zes vertegenwo­ordigers in het Vlaams Parlement. Tot hiertoe waren de zitjes netjes verdeeld – één voor SP.A, CD&V, Groen en NVA en twee voor Open VLD – vanaf de volgende legislatuu­r wordt het anders: Groen kaapt meerdere zetels weg, het risico bestaat dat Benjamin Dalle (CD&V) zijn zetel mist.

De groenen leveren vandaag drie burgemeest­ers, straks allicht ook ettelijke ministers

 ??  ?? De groene golf die op 14 oktober voor het eerst aanspoelde in Brussel, zet zich door
De groene golf die op 14 oktober voor het eerst aanspoelde in Brussel, zet zich door

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium