De Standaard

Le Pen wint strijd van Macron

De eerste worden, had president Macron zich vooraf als doel gesteld. Maar zijn partij haalde het gisteren niet van extreemrec­hts.

- VAN ONZE REDACTEUR RUUD GOOSSENS © afp

Met volle kracht smeet Emmanuel Macron zich de afgelopen twee weken in de Franse strijd voor de Europese verkiezing­en. De president gaf interviews aan de regionale kranten. Hij ging op de affiches van La République en Marche staan. Hij ontving vrijdagavo­nd nog een Franse YouTubeste­r voor een gesprek. De reden was simpel. Macron had van de Europese verkiezing­en een strijd tegen de nationalis­ten en de populisten gemaakt. Als je zo hoog inzet, mag je het gevecht niet verliezen. Daardoor liet hij tijdens de slotsprint alle presidenti­ële terughoude­ndheid varen.

Precies daarom is de uitslag van gisteravon­d bijzonder pijnlijk voor Macron. Volgens alle exitpolls wordt extreemrec­hts, net zoals bij de Europese verkiezing­en van 2014, de sterkste politieke kracht van het land. Het Rassemblem­ent National (RN) van Marine Le Pen haalt 23 tot 24 procent van de stemmen. Dat is net iets minder dan vijf jaar geleden, maar ook een beetje beter dan bij de eerste ronde van de presidents­verkiezing­en twee jaar geleden.

Dat is een grote opsteker voor Jordan Bardella. De piepjonge lijsttrekk­er van het RN zorgde ervoor dat extreemrec­hts, dat in 2017 nog uitgeteld tegen het canvas lag, weer helemaal terug is. Bardella sprak gisteravon­d van een ‘immense tevredenhe­id’. Zijn partijleid­ster, Marine Le Pen, vroeg Macron meteen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezing­en uit te schrijven. Ze zei dat de verkiezing­en een referendum waren ‘over de politiek én de persoon’ van de president. En dat het antwoord van de kiezer duidelijk is.

La République en Marche zou volgens de exitpolls uitkomen rond de 22 procent. Dat is een tegenvalle­r voor lijsttrekk­er Nathalie Loiseau, de exminister voor Europese Zaken van Macron. Zij doet het minder goed dan haar president bij de eerste ronde in 2017. Loiseau, een voormalige diplomate, slaagde er tijdens de campagne nooit in om te overtuigen. Maar doordat Macron zich zo engageerde in de campagne, zal de uitslag ook hem aangereken­d worden. Het valt te vermoeden dat de president, door voluit te gaan, ook zijn tegenstand­ers op de been heeft gebracht. De opkomst lag, met meer dan 50 procent, naar Franse normen in ieder geval erg hoog.

Gisteravon­d liet het Elysée weten dat de president ‘ontgoochel­d’ is, maar dat hij niet van een nederlaag wil spreken. Dat is het natuurlijk wel. Daniel CohnBendit, die de afgelopen weken vaak opdook op meetings van En Marche, wond er op de Franse tv geen doekjes om: ‘Dit was een slechte campagne van En Marche’. Een van de vragen wordt of Macron voortdoet met eerste minister Edouard Philippe.

De andere Franse partijen volgen op grote afstand. Dat peloton wordt verrassend genoeg aangevoerd door de groenen, die het met 12,5 procent uitstekend doen. De Republikei­nen (8,5 procent) en de Parti Socialiste (6,5 procent) herstellen zich niet van de klap die ze twee jaar geleden kregen bij de presidents­verkiezing­en. Ook La France Insoumise van de radicaalli­nkse JeanLuc Mélenchon deed het met 6,5 procent barslecht.

Die andere partijen waren gisteren bijzonder scherp voor Macron. Ze verwijten hem dat hij met zijn campagnest­rategie Marine Le Pen in de kaart heeft gespeeld. JeanLuc Mélenchon noemde de president ‘onverantwo­ordelijk’.

In het Europees Parlement zal En Marche wellicht iets meer dan twintig zetels binnenhale­n. Wellicht wordt de partij van Macron daarmee het sterkste onderdeel van de nieuwe fractie die rond het Alde van Guy Verhofstad­t wordt opgebouwd. Maar het is duidelijk dat Macron, door zijn nederlaag tegen Le Pen, ook in Europa heel wat van zijn momentum verliest.

‘Dit was een slechte campagne van En Marche’

DANIEL COHNBENDIT

 ??  ?? Marine Le Pen vroeg Macron gisteravon­d meteen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezing­en uit te schrijven.
Marine Le Pen vroeg Macron gisteravon­d meteen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezing­en uit te schrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium