De Standaard

Duitse regeringsp­artijen CDU en SPD afgestraft

- CORRY HANCKÉ © dpa

De groenen laten de sociaaldem­ocratische SPD ver achter zich. AfD stijgt, maar minder dan verwacht.

De Duitse groenen hebben hun stemmenaan­tal ten opzichte van de Europese verkiezing­en in 2014 verdubbeld. Met 20,7 procent van de stemmen zijn ze de op een na grootste partij in Duitsland geworden.

De Groenen hebben de sociaaldem­ocratische SPD, die slechts 15,6 procent behaalt, ver achter zich gelaten. De trend die analisten vorig jaar hadden voorspeld, zet zich voort: die Grüne nemen in het politieke landschap de plaats van de SPD in.

De teloorgang van de SPD wordt nog het best gevoeld in Bremen, de laatste Duitse deelstaat die in handen was van de sociaaldem­ocraten. Daar verliest de SPD 7,6 procent van de stemmen en eindigt ze voor het eerst in 73 jaar na de christende­mocratisch­e Vreugde bij de CDU.

De voorzitste­r van de SPD, Andrea Nahles, zei gisteravon­d dat het nu niet het moment was om uit de regeringsc­oalitie te stappen. Ze kreeg daarvoor wel een applaus, maar de kans bestaat dat haar leiderscha­p in de partij in vraag zal worden gesteld.

Ook bij de CDU/CSU zullen de komende dagen harde noten worden gekraakt. De christende­mocratisch­e partij is bijna 8 procent achteruitg­egaan. Tijdens de campagne voor de Europese verkiezing­en was de populaire bondskanse­lier Angela Merkel afwezig. De nieuwe voorzitter van de partij, Annegret KrampKarre­nbauer, heeft niet gescoord.

Mochten deze Europese verkiezing­en nationale verkiezing­en geweest zijn, dan zou de coalitie van CDU/CSU en SPD geen meerderhei­d meer hebben in het parlement. De Groenen denken dat hun spectacula­ir succes vooral te danken is aan hun proEuropes­e houding en hun aandacht voor het klimaat. Uit een onderzoek van Wahlen bleek dat meer dan de helft van de CDU/CSU aanhangers vindt dat de Groenen voor een moderne, burgerlijk­e politiek staan.

De radicaalre­chtse partij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) stijgt met 3,7 procent tot 10,8 procent. Dat is minder dan wat de peilingen hadden voorspeld. Mogelijk heeft haar voorstel om uit de EU te stappen kiezers afgeschrik­t, nu ze merken welke zware consequent­ies de Britse Brexit heeft. Alexander Gauland, covoorzitt­er van de AfD, denkt dat de Oostenrijk­se Ibizagate zijn partij parten heeft gespeeld.

De voorzitste­r van de SPD, Andrea Nahles, zei gisteravon­d dat het nu niet het moment is om uit de regeringsc­oalitie te stappen

Annalena Baerbock (l.) en Katrin GoeringEck­ard.

 ??  ?? leiders van de Duitse Groenen
leiders van de Duitse Groenen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium