De Standaard

Crevits houdt Vlaams Belang nipt op afstand

- GOELE DE CORT

Hilde Crevits was naar voren geschoven als kandidaatm­inisterpre­sident, maar het grote Crevitseff­ect waarop CD&Vvoorzitte­r Wouter Beke gehoopt had, is uitgebleve­n. In haar thuisbasis WestVlaand­eren wist Crevits het verlies alleen wat te beperken. Met 85 procent van de bureaus geteld, stevenen de christende­mocraten af op verlies van een zetel. CD&V gaat overal achteruit, niet alleen in steden als Oostende en Kortrijk, maar ook in platteland­sgebied als Avelgem. Het verlies in WestVlaand­eren is wel kleiner dan in de rest van Vlaanderen. CD&V werd ondanks het verlies ook opnieuw de grootste, doordat de NVA het liet afweten. De Kamerlijst, getrokken door Hendrik Bogaert, deed het slechter. Voor de Kamer komt CD&V pas als derde partij uit de bus.

Hilde Crevits reageerde tegenover de VRT dat haar ambitie rond het ministerpr­esidentsch­ap voorlopig opgeborgen moet worden. ‘Je kan er niet omheen dat het resultaat minder goed is dan vijf jaar geleden’, zegt ze.

De grote winnaar in de kustprovin­cie is Vlaams Belang. Die partij zou, met nog vijftien procent van de bureaus te tellen, in één klap vier Kamerzetel­s binnenhale­n, evenveel als de NVA. Lijsttrekk­er Wouter Vermeersch is niet bijzonder verrast. ‘De peilingen hadden dit niet voorspeld, maar tijdens marktbezoe­ken of in volkscafés had ik dit wel aangevoeld.’

Vooral in de kustgemeen­ten werd er Vlaams Belang gestemd, net als in Roeselare. In Oostende scoort Vlaams Belang bijvoorbee­ld beter dan de partijen van lokale kleppers als Bart Tommelein (Open VLD), John Crombez (SP.A) en Wouter De Vriendt (Groen).

De NVA, die bij de vorige verkiezing­en de grootste was geworden, verliest voorlopig twee zetels. Sterkhoude­r Geert Bourgeois stond deze keer op de Europese lijst. Lijsttrekk­er Bert Maertens verliest meer dan tien procentpun­t.

Open VLD behoudt de status quo met drie zetels. Ook in het kanton Oostende breken de liberalen geen potten, ondanks het burgemeest­erschap van Bart Tommelein die in oktober nog een overwinnin­g mocht vieren.

De SP.A verliest een zetel in WestVlaand­eren en strandt op drie. Ook in kanton Oostende van voorzitter John Crombez verliest de partij meer dan vijf procent. Ook in WestVlaand­eren is er geen groene golf. De partij behoudt haar ene zetel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium