De Standaard

Guy D’Haeseleer doet het weer

- GOELE DE CORT

Onder kopman Guy D’Haeseleer stoomt Vlaams Belang – met meer dan tachtig procent van de stembureau­s geteld – in OostVlaand­eren door naar de tweede plaats. De Ninoviet haalt in zijn eigen kanton een monstersco­re van om en bij de veertig procent. Daarmee doet D’Haeseleer zijn stunt van 14 oktober nog eens over. Toen haalde hij een even sterke uitslag, maar het cordon sanitaire hield hem van de sjerp. Gisteren riep hij meteen op het cordon te doorbreken. ‘Als dat niet gebeurt, dan zal de kiezer daar in 2024 zeker voor zorgen’, zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Ook in kanton Aalst haalt Vlaams Belang een kwart van de stemmen. De NVA, met burgemeest­er Christoph D’Haese, houdt er maar nipt stand. In kanton Gent haalt de partij 12,5 procent van de stemmen.

Vlaams Belang springt zo voorlopig van twee naar zes Vlaamse zetels in OostVlaand­eren, evenveel als de NVA, die nipt standhoudt als de grootste partij, maar wel fors verlies boekt. NVAlijsttr­ekker Matthias Diependael­e verliest op Vlaams niveau voorlopig twee zetels, nieuwkomer Anneleen Van Bossuyt, die van het Europees Parlement overkomt, beperkt het verlies in de Kamer tot een zetel.

De liberalen verliezen in hun traditione­le bastion OostVlaand­eren een zetel en komen er op de derde plaats. Ook in Brakel, thuisbasis van Open VLDvicepre­mier Alexander De Croo, boeken de liberalen licht verlies. OostVlaand­eren blijft wel de sterkste blauwe provincie.

Het was ook uitkijken naar de score van CD&V, met lijsttrekk­er Joke Schauvlieg­e. Zij stapte op als Vlaams minister na een uitschuive­r over de klimaatbet­ogers. Ook met kopvrouw Schauvlieg­e boeken de christende­mocraten verlies; voorlopig leveren ze een zetel in. Net als in de rest van Vlaanderen blijft de verwachte groene golf in OostVlaand­eren bescheiden. Lijsttrekk­er Björn Rzoska haalt één extra zetel binnen in het Vlaams Parlement. In Gent boekt Groen wel flink winst en is het zelfs de grootste partij, gevolgd door de NVA en de liberalen van burgemeest­er Mathias De Clercq.

De PVDA flirt in OostVlaand­eren met de kiesdrempe­l. Met meer dan tachtig procent van de stemmen geteld mist de PVDA op een haar na een zetel in het Vlaams Parlement, maar haalt ze wel een Kamerzetel binnen. Voor de SP.A kon de jonge lijsttrekk­er Conner Rousseau geen verschil maken. De partij verliest een zetel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium