De Standaard

Zelfs Bart De Wever verliest terrein

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

In de kieskring Antwerpen blijft de NVA, ondanks flink stemmenver­lies, met een flinke voorsprong de grootste partij. De lijst voor het Vlaams Parlement, aangevoerd door partijvoor­zitter en Antwerps burgemeest­er Bart De Wever, behaalt net geen 32% van de stemmen, dat is nog altijd het beste resultaat voor de NVA in de vijf Vlaamse kieskringe­n.

Toch moet de NVA ook in haar Antwerpse bastion zetels inleveren: twee zetels in het Vlaams Parlement en drie voor de Kamer. Er is dus zowel verlies voor de lijst van kandidaatm­inisterpre­sident De Wever als voor die van kandidaatp­remier Jan Jambon.

De achteruitg­ang toont zich ook in de voorkeurst­emmen van Bart de Wever. Met nog 7 stembureau­s op 1.383 te tellen, stond de teller voor De Wever gisteravon­d op 236.000 voorkeurst­emmen. Dat zijn er een kleine 100.000 minder dan bij de verkiezing­en van 2014. Toen was Bart De Wever goed voor 314.000 voorkeurst­emmen (op de lijst van de Kamer).

De grootste winnaar in de kieskring Antwerpen is Vlaams Belang, dat ver voor de andere partijen de tweede plaats in het partijland­schap mag opeisen en goed is voor een zetelwinst van vier zetels in het Vlaams Parlement en drie zetels in de Kamer.

De verwachte winst voor Groen is dan weer beperkt gebleven. Provinciaa­l blijft Groen steken op 11,2% van de stemmen, met één extra gekozene in het Vlaams Parlement maar zonder bijkomend Kamerlid. Er is wel een goede score voor Groen in het stadskanto­n Antwerpen.

Veel meer winst dan verwacht is er dan weer voor de extreemlin­kse PVDA, die in een klap twee Kamerzetel­s wint, dus niet alleen voor partijkopm­an Peter Mertens maar ook nog voor Greet Daems. In het kanton Antwerpen is de partij groter dan de klassieke partijen SP.A, Open VLD en CD&V.

Die drie politieke families delen in het verlies, al weet liberaal kopstuk Bart Somers een goed persoonlij­k succes te behalen en de drie bestaande zetels voor Open VLD in het Vlaams Parlement te behouden.

Kommer en kwel is er vooral voor de SP.A en CD&V die allebei terugvalle­n in stemmen en in zetels. De SP.A strandt op amper 7,9%. Van het traditione­le christende­mocratisch­e wingewest in de Kempen blijft niets over. In de Kempense regiocentr­a Westerlo, Turnhout, Herentals en Mol verliest CD&V telkens 9 à 10 procentpun­t van haar kiezers uit 2014.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium