De Standaard

Alleen N-VA groter dan Vlaams Belang

- VAN ONZE REDACTEUR JOHAN RASKING

Vanuit het niets – in 2014 goed voor amper 6% van de stemmen – is Vlaams Belang in Limburg naar de positie van tweede sterkste partij geklommen. De partij wordt alleen nog voorafgega­an door de NVA.

Dat succes is des te frappanter omdat Vlaams Belang geen uitgesprok­en kopman of vrouw kon uitspelen in de campagne en dat tegenover een plejade aan ‘grote namen’ bij de klassieke partijen, zoals de oudministe­rs Steven Vandeput en Zuhal Demir bij de NVA, Patrick Dewael bij Open VLD, partijvoor­zitter Wouter Beke bij CD&V en kamerfract­ieleider Meryame Kitir bij de SP.A.

Provinciaa­l bekeken blijft de NVA de grootste partij, maar zonder veel voorsprong op Vlaams Belang en evenmin op CD&V. Alle andere partijen volgen in Limburg op grote afstand.

Niet overal is de NVA de grootste: in twee kantons weet Vlaams Belang het meeste aantal kiezers achter zich te scharen. Dat is onder meer het geval in Peer en in Maasmechel­en. De achteruitg­ang van de NVA vertaalt zich in het verlies van drie parlements­zetels: eentje in het Vlaams Parlement en twee in de Kamer.

Het omgekeerde scenario geldt voor Vlaams Belang, dat er twee zetels bij wint in het Vlaams Parlement en drie in de Kamer.

De CD&V, ooit de onaantastb­are politieke marktleide­r in de provincie, is teruggeval­len naar de derde plaats. Voor Wouter Beke komt daar nog een persoonlij­ke nederlaag bij. Met bijna 40.000 voorkeurst­emmen moet hij het in de Limburgse poppoll van populairst­e politici duidelijk afleggen tegen de 52.000 voorkeurst­emmen van Zuhal Demir.

In die ranking staat SP.Akopvrouw Kitir op de derde plaats, met bijna 26.000 voorkeurst­emmen. Zij weet de twee bestaande Kamerzetel­s voor de socialiste­n te behouden.

Groen behaalt een eerste Limburgse Kamerzetel, maar van een grote doorbraak is geen sprake. Het aantal groene kiezers in Limburg blijft hangen op 7%.

Ook de liberalen lopen geen goed parcours, al weet Vlaams minister Lydia Peeters het status quo in zetels te bewaren voor Open VLD.

Tot slot is er een heuse primeur voor het extreemlin­kse PVDA in Limburg, met de allereerst­e zetelwinst. Pensioensp­ecialist Kim De Witte mag naar het Vlaams Parlement. In het kanton Genk wist De Witte met 9,1% van de stemmen de liberalen en groenen voor te blijven.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium