De Standaard

Triomf voor Dries Van Langenhove

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Minder dan een jaar nadat een onthullend­e Panoreport­age de ranzige kantjes van jongerenbe­weging Schild&Vrienden blootgeleg­d had, triomfeerd­e voorman Dries Van Langenhove met een klinkende overwinnin­g voor Vlaams Belang in VlaamsBrab­ant. De onthulling­en die Van Langenhove aanvankeli­jk in verlegenhe­id leken te brengen, kunnen de basis gelegd hebben voor een veelbelove­nd politiek mandaat. In VlaamsBrab­ant staat het Belang minder sterk dan in andere provincies, en Van Langenhove­s doelstelli­ng was om verkozen te raken. Maar als lijsttrekk­er voor Vlaams Belang verdrievou­digde hij het aantal stemmen en haalde hij twee Kamerzetel­s binnen. En dat zonder partijkaar­t. ‘Ik ben niet van plan me die op korte termijn aan te schaffen’, verklaarde hij aan ROBTV. De Schild & Vriendenvo­orman droomde al hardop van regeringsd­eelname. ‘Het is aan de kiezer om het cordon sanitaire te doorbreken.’

Voor Theo Francken (NVA), zijn rechtstree­kse concurrent, is dat een bittere pil. Diens strategie om zich als migratieha­rdliner te positioner­en heeft geen extra stemmen opgeleverd. De NVA behoudt de status quo en behoudt haar vijf Kamerzetel­s. Qua voorkeurst­emmen laat Francken wel zijn concurrent­en achter zich. Hij haalt er ruim driemaal zoveel als Van Langenhove.

Maggie De Block, noch Koen Geens slaagde erin om de regeringsd­eelname te verzilvere­n voor hun partijen Open VLD en CD&V. De liberalen verliezen een van de vier VlaamsBrab­antse Kamerzetel­s, CD&V moet een van de drie inleveren. Voor Groen kon de Vilvoordse nieuwkomer Jessika Soors de kiezer wel overtuigen: de door haar getrokken lijst haalt twee Kamerzetel­s binnen, één meer dan in 2014.

Voor het Vlaams Parlement wist Vlaams Belang ook een overwinnin­g neer te zetten, zelfs zonder bekende naam aan de kop van de lijst. Partijwoor­dvoerder Klaas Slootmans haalde drie zetels binnen. Deels ten koste van de NVA die, ondanks het lijsttrekk­erschap van Ben Weyts, een zetel moest inleveren. Ook de liberale partijvoor­zitster Gwendolyn Rutten, die in VlaamsBrab­ant de lijst trok, overtuigde minder kiezers dan vijf jaar geleden. De SP.A moet de pijnlijke vaststelli­ng maken dat ze in VlaamsBrab­ant gereduceer­d is tot de zesde partij.

De Union des Francophon­es (UF), die bij de vorige verkiezing­en nog een Franstalig­e zetel in het Vlaams Parlement kon veroveren, is volledig weggedeems­terd, nu voorman Christian Van Eyken moet terechtsta­an voor moord.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium