De Standaard

De comeback van Tinne Van der Straeten

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL Vanuit de Brusselse gemeente Koekelberg zet Tinne Van der Straeten haar politieke comeback voort. De voormalige ondervoorz­itster van Groen verloor in 2010 haar Kamerzetel, maar keert nu terug in het federale halfrond. De gecombinee­rde lijst van Groen en Ecolo in Brussel, waarop ze de derde plaats kreeg, haalt vier Kamerzetel­s binnen. Van der Straetens terugkeer in de Kamer is een mooie opsteker voor Groen.

Na de gemeentera­adsverkiez­ingen van vorig jaar haalde de advocate al een schepenzet­el in Koekelberg, waar Ecolo/Groen bestuurt met de PS en CDH. Daar timmert ze stevig aan de weg: eerder deze maand riep ze er nog de noodtoesta­nd voor het klimaat uit. Van der Straeten relativeer­de voor de microfoon van de VRT het verlies van haar partij in Vlaanderen.

In de steden waar de groenen mee besturen, zoals Gent en Leuven, doen ze het relatief goed. Ook in Brussel kunnen de gecombinee­rde tweetalige groene lijsten meer kiezers verleiden.

Van der Straeten wordt niet de enige Nederlands­talige Brusselaar in de Kamer, want Maria Vindevoghe­l is verkozen op de tweetalige lijst van de PVDA/PTB. Deze partij heeft twee Brusselse Kamerzetel­s binnengeha­ald.

Voor het Vlaams Parlement, waar Brussel goed is voor zes verkozenen, maakt vooral Groen een stevige sprong voorwaarts. De partij met Stijn Bex als lijsttrekk­er stevende, op basis van bijna volledige uitslagen, af op twee zetels. Dat is een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met de vorige regeerperi­ode. Ook de NVA, die in stemmenaan­tal heel licht stijgt, zou van één naar twee zetels gaan. CD&V, die opkomend talent Benjamin Dalle aan de kop van de Brusselse lijst had geplaatst, leek geen Brusselse zetel over te houden in het Vlaams Parlement. Het is al de tweede keer dat Dalle achter het net vist: in 2014 kon hij zijn Brusselse lijsttrekk­erschap voor de Kamer niet verzilvere­n. Intussen zetelt hij wel in de Senaat.

Open VLD stuurt de voormalige Brusselse schepen Els Ampe naar het Vlaams Parlement, maar verliest waarschijn­lijk haar tweede Brusselse zetel. Vlaams Parlements­lid Lionel Bajart zou daardoor niet herkozen zijn. One.Brussels, de hoofdstede­lijke versie van de SP.A, behoudt zijn zetel. Hannelore Goeman trok de lijst. Haar voorgangst­er Yamila Idrissi, die tot nu de Brusselse SP.Azetel in het Vlaams Parlement bezette, trekt zich terug uit de politiek.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium