De Standaard

Pech onderweg? Fietskluis biedt redding

- INGE GHIJS

Wie op de fietsostra­de tussen Antwerpen en Mechelen pech krijgt, kan een elektrisch­e vervangfie­ts uit een box halen.

Op fietsostra­de F1, tussen Antwerpen en Mechelen, rijden dagelijks zo’n 6.000 fietsers. Wie er pech krijgt, hoeft voortaan niet meer de rest van de weg te voet af te leggen. Op het bijna 23 km lange traject staat om de drie kilometer een fietskluis, waar je je fiets kunt achterlate­n en met een elektrisch­e vervangfie­ts verder rijden. Je eigen fiets wordt ondertusse­n hersteld.

Er zijn in totaal acht fietskluiz­en. Met je smartphone registreer je eerst je fietspech. Via een sms krijg je een code om de poort van de kluis te openen. Na de herstellin­g stuurt Fietspunt je een bericht dat je je fiets weer kunt ophalen in de fietskluis waar je hem achterliet. De vervangfie­ts is gratis, voor de herstellin­g van je eigen fiets betaal je wel.

De herstellin­g gebeurt door de Fietspuntp­loegen van vzw Werkmaat of vzw ’tAtelier, twee socialeeco­nomieorgan­isaties. ‘We hebben hier 70.000 euro in geïnvestee­rd, want het project geeft extra kansen aan doelgroepm­edewerkers uit de sociale economie’, zegt Antwerps gedeputeer­de voor Sociale Economie Kathleen Helsen (CD&V). ‘Door deze werkervari­ng neemt hun kans op doorstromi­ng naar de reguliere arbeidsmar­kt toe. Naast hun werk in de Fietspunte­n in en bij de stations, krijgen ze zo een diverser takenpakke­t.’

Ondertusse­n start vandaag in Geel de aanleg van het eerste deel van de fietsostra­de HerentalsB­alen. Het eerste stuk van 2,7kilometer zal 2 miljoen euro kosten en moet begin 2020 klaar zijn.

‘We hebben 70.000 euro geïnvestee­rd in dit project binnen de sociale economie’

KATHLEEN HELSEN

Gedeputeer­de Sociale Economie provincie Antwerpen

 ?? © rr ?? Om de drie kilometer komt er een fietskluis.
© rr Om de drie kilometer komt er een fietskluis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium