De Standaard

Trump is niet bang van Noord-Koreaanse raketten

De Amerikaans­e president Donald Trump noemt de NoordKorea­anse rakettente­sts in een tweet ‘kleine wapens die hem niet verontrust­en’.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Het bezoek van Trump aan Japan begon met een tweet die meteen tot verwarring leidde. De Amerikaans­e president is vier dagen de gast van premier Abe Shinzo om de banden tussen de twee landen te bevestigen en hun handelsrel­aties te bespreken. Het presidenti­ële bezoek is belangrijk voor Japan: premier Abe wil polsen hoe het staat met de onderhande­lingen tussen de VS en NoordKorea.

Japan voelt zich bedreigd door NoordKorea. Begin mei heeft dat regime opnieuw korteafsta­ndsrakette­n getest in de Japanse zee. In de loop der jaren heeft NoordKorea – volgens de Japan Times – 13 Japanners ontvoerd, en hun familieled­en hadden gehoopt dat Trump zou proberen ze weer vrij te krijgen.

Maar in de eerste tweet van Trump op Japanse bodem stond geen enkele waarschuwe­nde boodschap voor de NoordKorea­nen. Hij schreef: ‘NoordKorea vuurde wat kleine wapens af, wat sommige van mijn mensen deed schrikken. Mij niet. Ik heb er vertrouwen in dat voorzitter Kim zijn belofte aan mij zal houden.’

Met zijn geruststel­lende tweet ondergraaf­t Trump zijn eigen nationale veiligheid­sadviseur John Bolton, die kort tevoren had gezegd dat de NoordKorea­anse testen met korteafsta­ndsrakette­n een schending zijn van de resoluties van de VNVeilighe­idsraad. Bolton voorspelde zelfs dat Trump en Abe tijdens hun bijeenkoms­t nog eens zouden onderlijne­n hoe belangrijk die VNresoluti­es zijn. Niet dus, tot nu toe.

Raketten op de VS of op Japan

In zijn twee onderhande­lingen met de NoordKorea­anse leider had Trump vooral aandacht voor de interconti­nentale raketten waarmee NoordKorea doelwitten in de VS zou kunnen raken. De korteafsta­ndsrakette­n, waarmee NoordKorea Japan kan bedreigen, stonden niet op de agenda. Om die reden wilde de Japanse premier Abe graag zelf onderhande­len met de NoordKorea­anse leider. Maar leider Kim heeft nog niet gereageerd op de avances van de Japanse premier. Hij verkiest te onderhande­len met de écht grote leiders van de wereld.

‘Joe Biden is dom’

Het is gissen waarom president Trump zijn Japanse gastheer, die alles uit de kast heeft gehaald om het hem naar de zin te maken, ongerust heeft gemaakt en waarom hij nog maar eens een andere koers uitzet dan Bolton. De laatste weken verschilde­n Bolton en Trump van mening over de aanpak van Iran, Venezuela en nu NoordKorea. Bolton neemt veel hardere standpunte­n in dan president Trump, die zegt dat hij zijn land niet in een oorlog wil verwikkele­n.

Trump gaat er prat op dat hij in een persoonlij­k contact Kim zal kunnen overhalen om zijn kernwapena­rsenaal af te bouwen. Misschien wilde de Amerikaans­e president – op zijn manier – de NoordKorea­anse leider bedanken omdat die onlangs zei dat Joe Biden, een van de democratis­che presidents­kandidaten en minister van Buitenland­se Zaken onder president Obama, een laag IQ heeft. ‘Misschien wil hij me daarmee wel iets duidelijk maken?’ schreef Trump nog in zijn tweet.

‘Ik heb er vertrouwen in dat voorzitter Kim zijn belofte aan mij zal houden’

DONALD TRUMP President VS

 ??  ?? Donald Trump mocht in Japan de beker uitreiken op het grote Sumotoerno­oi.
Donald Trump mocht in Japan de beker uitreiken op het grote Sumotoerno­oi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium