De Standaard

‘Reclamemak­ers worden steeds meer business consultant­s’

Online advertenti­es hebben de reclame sector door mekaar geschud. Maar de bedrijven geven niet minder geld uit.

- VAN ONZE REDACTEUR DRIES DE SMET

De sfeer was uitgelaten, afgelopen vrijdag in Knokke. De reclamejon­gens en meisjes bedachten zichzelf met tientallen prijzen (zie inzet), en die moesten uiteraard allemaal gevierd worden.

Maar heeft de reclamewer­eld wel reden tot feesten? Maken de influencer­s op Instagram reclamecam­pagnes niet overbodig? Wordt reclame niet geblokkeer­d of doorgespoe­ld? En trekken bedrijven nog wel de grote budgetten van weleer uit om hun merken te laten aanprijzen?

‘Digitaal heeft natuurlijk alles omvergegoo­id’, zegt Jens Mortier van reclamebur­eau Mortierbri­gade en voorzitter van sectorvere­niging Creative Belgium. ‘Vroeger kon ik op m’n eentje een radiospotj­e bedenken en opnemen. Voor een campagne zijn vandaag veel meer profielen nodig: een specialist in sociale media, een ontwikkela­ar, iemand die optimalise­ert voor zoekmachin­es, een dataspecia­list … En daar is niet noodzakeli­jk meer budget voor.’

Online reclame zit stevig in de lift. Uit cijfers die databedrij­f Nielsen voor de Unie van Belgische Adverteerd­ers (UBA) verzamelde, blijkt dat bedrijven in ons land in de eerste drie maanden van het jaar 160 miljoen euro uitgaven aan online reclame. Dat is een stijging met maar liefst 28 procent. Voor heel 2018 werd een stijging van 11 procent opgetekend. En de cijfers zijn nog een onderschat­ting, zegt Simone Ruseler van UBA. De advertenti­euitgaven via Facebook en Google zijn namelijk niet meegeteld. Bart Decoster, commerciee­l directeur advertenti­e bij Mediahuis, stipt aan dat de grote internatio­nale spelers goed zijn voor 80 procent van de onlinebest­edingen.

Gedrukte pers bloedt

Een deel van het onlinebudg­et gaat naar influencer­s, die ook aangestuur­d worden door reclamebur­eaus. ‘Wij werken ook met die mensen, als het opportuun is. Maar ik ben niet altijd even hard overtuigd van hun power’, zegt Mortier.

De grote verliezer is de gedrukte pers. Vorig jaar daalde het advertenti­ebudget met 8 procent, en ook in het eerste kwartaal staat de teller op 7 procent.

Mediahuis, de grootste krantengro­ep en uitgever van onder andere De Standaard, doet het naar eigen zeggen beter dan de markt, maar ontsnapt niet aan de dalende trend. Volgens Decoster komt dat vooral doordat twee grote sectoren, de banken en de automerken, hun budgetten terugschro­efden.

Over alle bedrijven en categorieë­n heen, blijft het totale advertenti­ebudget licht stijgen. Bedrij

Belgische bedrijven gaven tussen januari en maart 160 miljoen euro uit aan online reclame, een stijging van 28 procent

ven adverteren niet minder, maar ze worden wel veeleisend­er. ‘Als reclamemak­er word je steeds meer een business consultant. Je moet weten hoe de markt precies werkt, wat de troeven zijn, waar de marges zitten’, zegt Mortier.

De consultant­s gaan zelf ook de reclametoe­r op. Accenture kocht vorige maand reclamebur­eau Droga5. Volgens documenten die de vorige eigenaar bij de Amerikaans­e beurswaakh­ond indiende, betaalde Accenture daarvoor 475 miljoen dollar (424 miljoen euro).

Het marketingd­epartement wint volgens Mortier aan belang, campagnes worden ook nauwer opgevolgd. ‘Wij werken bijvoorbee­ld voor de Nationale Loterij. Zodra er een campagne start, heeft dat impact op de verkoop. Dat zien we meteen. En we sturen direct bij, indien nodig.’

Televisie blijft efficiënts­t

Het efficiënts­te reclamemid­del blijkt in veel gevallen een televisies­potje. Volgens Ruseler van UBA zijn we de afgelopen jaren, door uitgesteld kijken, zeker niet minder televisie gaan kijken.

‘Het dertigseco­ndenspotje is al vaak doodverkla­ard,’ zegt Mortier, ‘maar televisie blijft een sterk medium. Dat mensen doorspoele­n, hebben we ook aan onszelf te danken. De reclameblo­kken duren te lang, en zijn vaak niet leuk. Nochtans heeft een creatieve spot elf keer meer impact dan het doorsnee ding dat je in een reclameblo­k moet uitzitten. Als het allemaal spotjes zouden zijn zoals die in de Creative Belgium Awards bekroond zijn, zouden kijkers de programma’s doorspoele­n om de reclameblo­kken te kunnen bekijken.’

‘Als reclamefil­mpjes wat creatiever waren, zouden de kijkers de programma’s doorspoele­n’

JENS MORTIER

Mortierbri­gade

 ??  ??
 ?? © rr ?? Tapijt aan de kant en dansen maar. Reclamebur­eau DDB kreeg een prijs voor een tvspot voor Ikea.
© rr Tapijt aan de kant en dansen maar. Reclamebur­eau DDB kreeg een prijs voor een tvspot voor Ikea.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium