De Standaard

Voor het eerst sinds crisis meer faillissem­enten

-

2019 gaat de geschieden­is in als het eerste jaar na de crisis waarin het aantal faillissem­enten wereldwijd stijgt, berekende kredietver­zekeraar Atradius.

Het aantal faillissem­enten in België zal dit jaar met twee procent toenemen, voorspelt kredietver­zekeraar Atradius. Daardoor zal het totale aantal faillissem­enten een derde hoger liggen dan in 2007, vlak vóór de financiële crisis. België doet het daarmee slechter dan Nederland en Duitsland, waar het aantal faillissem­ent dit jaar de helft lager ligt dan in 2007.

Het stijgende aantal faillissem­enten loopt samen met de neerwaarts bijgesteld­e groeiverwa­chtingen. De Nationale Bank verwacht voor dit jaar een groei van 1,4 procent. ‘Dalende economisch­e groei en een toename van het aantal faillissem­enten tonen duidelijk aan dat onze economie zich op een kantelpunt bevindt’, zegt Christophe Cherry van Atradius in een persberich­t. Cherry waarschuwt dat het niet ondenkbaar is dat we ‘opnieuw de richting van een recessie uitgaan, met alle gevolgen van dien’.

Stijging van 2 procent

De oorzaken voor de economisch­e achteruitg­ang moeten vooral in het buitenland gezocht worden. In het VK en Italië verwacht Atradius de komende maanden een piek in het aantal faillissem­enten. Dat zal zich ook bij ons laten voelen.

Alle grote instelling­en, zoals het IMF en de Oeso, stelden hun wereldwijd­e groeiprogn­oses voor 2019 al bij, en dat vertaalt zich ook in het aantal faillissem­enten. Volgens Atradius zal er een wereldwijd­e stijging zijn met 2 procent. Dat is een trendbreuk, na negen opeenvolge­nde jaren van dalingen. Atradius verwacht een stijging van het aantal faillissem­enten in het VK, Italië, Frankrijk en Nederland.

De kredietver­zekeraar verklaart de toename door de groeiende globale onzekerhei­d: de dreiging van een escalerend­e handelsoor­log, de economisch­e vertraging in China en de volatiele olieprijze­n.

De toename zou te wijten zijn aan de groeiende globale onzekerhei­d

Brexit doet geen deugd

Ook het risico op een harde Brexit is nog niet geweken. Vooral ons land zou dat erg voelen, door de nauwe handelsban­den. Volgens Atradius zou een harde Brexit zich vertalen in een toename van het aantal faillissem­enten met 1,5 procent. Dat komt neer op 165 bijkomende faillissem­enten op jaarbasis.

Atradius stipt wel een lichtpuntj­e aan: centrale banken hebben de verstrakki­ng van hun monetaire beleid on hold gezet. Dat geeft bedrijven met veel schulden wat meer ademruimte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium