De Standaard

Afscheid met een Europese knal

- VOETBAL © Photo News

Antwerp mag voor het eerst in 22 jaar Europa in. Dieumerci Mbokani trapte de Great Old naar het delirium, maar kondigde daarna zijn afscheid aan.

Jupiler Pro League

Antwerp heeft zijn seizoen afgesloten met een spektakels­tuk tegen Charleroi. Na twaalf minuten leek de thuisploeg al uitgeteld bij een 0–2achtersta­nd, maar het knokte zich nog terug in de match dankzij Dieumerci Mbokani. De 33jarige aanvaller scoorde de aansluitin­gstreffer en de winning goal.

Mbokani klokte zo af op veertien doelpunten en trapte zijn ploeg Europa in. Of dat de tweede of derde voorronde van de Europa League wordt, hangt af van het lot van KV Mechelen in de zaak Schone Handen.

Windstil bij Anderlecht

Matchwinna­ar Mbokani temperde de vreugde evenwel meteen na de match. ‘We verdienen dit, na zo’n goed seizoen’, zei hij bij Proximus. ‘Ik weet niet of ik dit mag zeggen, maar dit was mijn laatste match voor Antwerp.’

De Congolese spits staat al een tijdje op de shortlist bij Anderlecht, maar volgens manager Michaël Verschuere­n is het windstil in dat dossier. Bij Antwerp hebben ze er nog hoop in dat hun topschutte­r blijft. ‘Dat hij zijn afscheid aankondigd­e? Typisch Dieu, hè’, zegt bestuurder en sportief raadgever Sven Jaecques. ‘Hij bespeelt de situatie op een fantastisc­he manier. Hij weet goed wat hij doet, dus ik concludeer nog niets. Wat mij betreft, is er nog evenveel kans dat hij blijft als dat hij vertrekt. We hopen hem te houden, want we willen een ploeg bouwen die de ambitie heeft om volgend seizoen top drie te spelen.’

De wensen van Bölöni

Ook in de entourage van Mbokani klinkt het dat Antwerp nog altijd een optie is en dat ze wachten op een concreet voorstel, liefst voor twee jaar. Paul Gheysens investeert graag, maar Mbokani is al een grootverdi­ener en de voorzitter zal niet meegaan in een waanzinnig opbod. Er is ook veel interesse uit het buitenland – bijvoorbee­ld uit Turkije.

Misschien kan coach Laszlo Bölöni Mbokani nog in Antwerpen houden. ‘Hij is zowat mijn zoon’, strooide de Roemeen met lof. ‘Dat wist u misschien niet. Maar we lijken toch op elkaar, vindt u niet? (lacht) Neen, serieus: ik ken Dieu heel goed. Ik had het geluk om hem lang geleden al te ontmoeten bij Standard en sindsdien onderhoude­n we een zeer vriendscha­ppelijke relatie. Hij is ook gewoon de beste aanvaller in België. En een van de spelers die het meest heeft bijgebrach­t om dit succes te bereiken.’

Ook voor Bölöni is het nog even bang afwachten. ‘Ik heb ook gehoord wat Dieu heeft gezegd. Ik ben geen waarzegger, ik weet niet wat er zal gebeuren. Maar ik heb mijn wensen besproken met het bestuur en ik hoop dat het nodige wordt gedaan opdat hij in onze kleuren blijft spelen.’ was (een laatste keer?) van goudwaarde.

loting: 19 juni eerste duel: 25 juli

*Indien KV Mechelen niet Europees mag spelen

 ??  ?? Dieumerci Mbokani
Dieumerci Mbokani
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium