De Standaard

Stemmen voor Vlaams Belang is stoer geworden

- MIA DOORNAERT Columniste van deze krant.

MIA DOORNAERT acht de kans groot dat veel Vlaams Belangkiez­ers op Tom Van Grieken lijken: mannelijk, blank en jong. Ze steken een middelving­er op naar de maatschapp­ij die hen lijkt te marginalis­eren.

‘Zwarte Zondag’, ‘Zwarte Zondag’, het klinkt wel of er morgen een gelaarsde Sturmabtei­lung in ganzenpas door de Vlaamse straten zal marcheren. Voortduren­d weer namen en nemen Vlaamse politici en commentato­ren die term in de mond. En Rudy Demotte (PS), ministerpr­esident van de Franse gemeenscha­psregering, liet er al helemaal geen twijfel over bestaan: hij zag in Vlaanderen ‘het jaar 1936’ opdoemen. Hij zag dat fatale jaar wel niet opdoemen wanneer tijdens ‘linkse’ betogingen slogans als ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas’ gescandeer­d werden, wat nochtans relevanter zou zijn geweest.

De diaboliser­ing van Vlaams Belang is misschien begrijpeli­jk, maar ze is niet slim. Juist die positie van paria maakt die partij ‘alternatie­f ’ en dus een magneet voor stemmen tegen het ‘establishm­ent’. Dat speelt net zo goed in andere Europese landen.

Analyses over het kiespublie­k van de diverse partijen moeten nog komen. Maar waarschijn­lijk zal een aanzienlij­k deel van de kiezers die Vlaams Belang stuwden op voorzitter Tom Van Grieken lijken: mannelijk, blank en (relatief) jong.

Tegen het ‘establishm­ent’

Dat hoeft niet te verbazen. ‘Jongeren’ zijn niet één homogene groep. Wat veel leden van die groep wel gemeen hebben, is een neiging zich af te zetten tegen het ‘establishm­ent’, tegen vorige generaties, wat ook de klimaatspi­jbelaars doen. Lang geleden – denk aan het mythische mei ’68 – was het stoer om te dwepen met Che Guevara en Fidel Castro en om met Mao’s rode boekje te zwaaien. Épater le bourgeois, heette dat in het ‘revolution­aire’ Frankrijk van toen. Wel, intussen zijn de vroegere alternatie­velingen ook ‘bourgeois’ geworden. De revolution­airen werden hoge ambtenaren, hoofdredac­teurs, notabelen. Socialiste­n en groenen zijn deel gaan uitmaken van het establishm­ent, van een stedelijke elite die ‘bobo’ is, bourgeoisb­ohême, en die ook de toon van ‘zachte waarden’ zet in de media.

Nu links cultureel dominant is, is het ‘stoer’ geworden om voor de partij te stemmen die door de elite in de ban wordt geslagen. Dat geldt zeker voor jonge mannen. Zij hebben minder voorbeeldf­iguren in hun dagelijkse leven. De meeste leerkracht­en in hun scholen zijn vrouwelijk. Op de schoolbank­en doen ze het, gemiddeld, minder goed dan de meisjes die zich tot een zekere leeftijd sneller ontwikkele­n dan jongens. De klimaatspi­jbelaars, die door de traditione­le media omhelsd werden, worden aangevoerd door meisjes. De ‘witte man’ is als het ware een verwerpeli­jke figuur geworden. Het is niet abnormaal dat een deel van de mannelijke jeugd zich aangetrokk­en voelt door een partij die zich afzet tegen wat de Canadese psycholoog Jordan Peterson als een tirannie van het postmodern­e, politiek correcte denken omschrijft.

Dat betekent niet dat al wie voor Vlaams Belang stemde terug wil naar de oude traditione­le maatschapp­ij. Veel van de jongere kiezers zijn opgegroeid in een diverse maatschapp­ij, gaan naar scholen met een diverse bevolking, zijn gewend aan vrouwen die buitenshui­s werken en steeds meer leidende posities bekleden. Maar ze steken wel de middelving­er op naar een maatschapp­ij waarin de ‘witte man’ gemarginal­iseerd lijkt te worden. En dat is niet het enige. Zoals het geval is met andere radicaalre­chtse partijen in Europa is het sociale programma van Vlaams Belang nauwelijks te onderschei­den van dat van links en zelfs uiterstlin­ks: betere uitkeringe­n, betere zorg voor de minst bevoordeel­de lagen van de maatschapp­ij.

Vlaams Belang belooft nestwarmte, sociaal, economisch, Vlaams

Tegen globaliser­ing

De trend die zich aftekent is ook die van verzet tegen decennia van liberalism­e en globaliser­ing. De vrije wereldhand­el heeft wereldwijd de armoede sterk teruggedro­ngen. Maar dat maakt de rekening niet van het lagere deel van de traditione­le middenklas­se in de rijke landen, de arbeiders en bedienden die hun bedrijven zagen vertrekken naar lagelonenl­anden, die economisch in de marge belandden, en die ook cultureel vervreemdd­en van de stedelijke elite die de toon zet in het openbare discours. Over de vrije handel en het vrije verkeer van personen schrijft de Franse sociaalgeo­graaf Christophe Guilluy in zijn jongste boek No society: ‘Het (liberale model) is efficiënt en levert welvaart op. Alleen: het produceert geen samenlevin­g.’

Dat is de vinger op de wonde. Vlaams Belang belooft nestwarmte, sociaal, economisch, Vlaams. Heeft de partij de remedies in pacht? Natuurlijk niet. Maar zolang een partij geen politieke verantwoor­delijkheid hoeft te nemen, kan ze met scherp op alle andere schieten. Macht uitoefenen betekent per definitie compromiss­en maken, en dus ook mensen teleurstel­len. De NVA betaalt daar de prijs voor, al blijft ze veruit de grootste partij in Vlaanderen. Daarmee is de vraag gesteld over het cordon sanitaire, dat het rebels maakt voor Vlaams Belang, en dus tegen het ‘establishm­ent’ te stemmen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium