De Standaard

Oud Vlaanderen heeft jong Vlaanderen afgetroefd

De revival van Vlaams Belang is artificiee­l, aldus PAUL GOOSSENS, opgepompt door de epo van een kwakkelend­e NVAstrateg­ie. Ook de Vlaamse leeftijdsp­iramide speelde mee.

- PAUL GOOSSENS Columnist van deze krant.

Vijf jaar geleden was Vlaams Belang terminaal, vandaag is het opnieuw springleve­nd en heeft Vlaanderen er een nieuwe Zwarte Zondag bij. Samen met het verlies van de NVA en de doorbraak van de PVDA is het dé blikvanger van deze verkiezing­en. De afstraffin­g van de Zweedse coalitie, althans aan Vlaamse kant, wordt er haast een faits divers bij. Die coalitie is nu definitief geschieden­is en de zoektocht naar een andere, federale meerderhei­d, wordt een lange, uitputtend­e mars. Zelfs het record uit 2011, toen er 541 dagen nodig waren om een federale meerderhei­d te vinden, kan nu sneuvelen. Met zijn memorabele ‘Sire, geef me honderd dagen’ bezorgde JeanLuc Dehaene het Paleis in 1988 koude rillingen. Voor de monarch was het een zorgwekken­d signaal van de Belgische malaise. Dertig jaar later zou de koning onmiddelli­jk tekenen voor een formatie van ‘slechts’ honderd dagen, want een bewijs van de weerbaarhe­id van het federale koninkrijk.

Voor de federale regering wordt het spannend. Bij de opmaak van de begroting in het najaar moet meer dan 7 miljard bespaard worden. Tenminste als we onze Europese engagement­en willen naleven. In de campagne werd over veel, zo niet alles gepraat, behalve over saneren. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, zei een maand geleden: ‘Ik heb één grote vrees, en dat is dat de mensen de besparinge­n beu zijn.’ De stemresult­aten bevestigen dat vermoeden. Als de partijen hun kiesbeloft­en niet meteen inslikken, is een krachtmeti­ng met de Europese Unie over de begroting onvermijde­lijk. Trouwens, ook Europa moet kiezen tussen hardvochti­gheid en zekerheid.

In 1991 haalde het toenmalige Vlaams Blok ‘slechts’ 10,4 procent van de stemmen en toch riepen we de 24ste november tot ‘Zwarte Zondag’ uit. Vandaag zitten we met de gebakken peren. Als 10,6 procent al zwart is, wordt het met de circa 18 procent die Vlaams Belang gisteren kreeg, zoeken naar een kleur zwarter dan zwart. Zelfs Kazimir Malevitsj zou het er moeilijk mee hebben. Overigens, 2004 was nog aanzienlij­k zwarter. Toen klopte het Vlaams Blok op 24,2 procent af en was het de grootste Vlaamse partij.

Kroonprins Francken?

In tegenstell­ing tot 1991 is de revival van Vlaams Belang deze keer in hoge mate artificiee­l. Pure dope, een spinoff van een foute focus van de NVA. Haar schizofren­e campagne bezorgde Vlaams Belang zoveel epo dat het boven zijn niveau kon pieken. De drugdealer is bekend: Theo Francken. Met zijn tweets, chaosbelei­d en geklungel rond ‘Marrakech’ hield hij de migratiepr­oblematiek op de frontpagin­a’s en voedde hij de controvers­e. Zo werd Vlaams Belang slapend rijk. Ook voor Francken was het bingo. Hij werd de populairst­e politicus van Vlaanderen, de nummer 2 van de partij en kwam in polepositi­on om De Wever als voorzitter op te volgen. Met de on

welriekend­e affaireKuc­am verloor Francken zijn glans en begon het ook bij de top van de NVA te dagen dat zijn aanpak vooral het bedje van Vlaams Belang spreidde. Gisteravon­d werd dat door harde cijfers bevestigd. Rampzalig voor de NVA, dramatisch voor Francken. Niet Merkel, maar Francken is de architect van de comeback van Vlaams extreemrec­hts.

Hij zal er in de partij op worden afgerekend, want een verkiezing­sdag is zoveel meer dan een feest van de democratie, het is ook een meedogenlo­os moment. Zo gauw de mist is opgetrokke­n en de volkswil uitgeklaar­d, worden de messen bovengehaa­ld en over het lot van de leiders beslist. Wie zich vergiste, verdwijnt uit de spotlights en moet genoegen nemen met een bescheiden rol in de schaduw of … de badkuip laten vollopen. Zo werkt een democratie.

Omdat hij de partij in een doodlopend­e straat gidste, is Francken in principe uitgeteld voor het voorzitter­schap en hoort hij vele treden in de partijhiër­archie te zakken. Als het niet gebeurt en Francken toch het voorzitter­schap claimt, is een verscheure­nd debat binnen de NVA onafwendba­ar. De manier waarop de exstaatsse­cretaris gisteravon­d in Londerzeel achter De Wever stond te blinken, gaf de indruk dat hij zich nog steeds als de kroonprins beschouwt. Met Francken aan de top van de partij komt de fusie van de NVA met Vlaams Belang heel dichtbij en wordt het cordon sanitaire opgedoekt. Zondag begon voor de NVA alleszins een nieuw tijdperk en werd definitief een punt achter haar onstuitbar­e opkomst gezet.

Seniorenfe­estje

De hoop van Groen dat het klimaatala­rm een electorale schokgolf zou veroorzake­n, kwam niet uit. De dooddoener van de politicolo­gen dat ‘het klimaat te vroeg piekte’ verhult meer dan hij verklaart. Ongetwijfe­ld maakten de groene boegbeelde­n inschattin­gs en rekenfoute­n en werden ze door meer gehaaide straatvech­ters gevloerd. Het is maar een deel van de waarheid.

In de eindstrijd van de verkiezing­scampagne blies het pensioende­bat zowat alle andere electorale strijdpunt­en van tafel. Alleen de migratiepr­oblematiek kon zich, dankzij het duo FranckenVa­n Grieken handhaven. Die switch werd mee door de warrooms van de politieke partijen gestuurd, maar bovenal had het met de Vlaamse klei en zwaartekra­cht te maken. Bekijk de Vlaamse leeftijdsp­iramide. Vergelijk de geoliede netwerken en de verworven rechten van vijftigplu­ssers en senioren met die van de bosbrosser­s en ‘Youth4Clim­ate’. De laatste hadden niet eens stemrecht en hun electorale gewicht is onvergelij­kbaar kleiner dan dat van de zilveren generaties. Hoe meer rimpels en grijze haren de Vlaamse samenlevin­g krijgt, hoe zwaarder de korte termijn doorweegt, hoe minder belang ze aan het welzijn van de planeet en de verre toekomstig­e generaties hecht, hoe groter ook de aantrekkin­gskracht van de status quo. Op 26 mei 2019 werd jong Vlaanderen door oud Vlaanderen afgetroefd en werd het klimaatala­rm voor het groot pensioenve­rdriet ingeruild. Voor alle duidelijkh­eid, de rekening van dat seniorenfe­estje wordt naar de jongeren doorgescho­ven.

Met zijn memorabele ‘Sire, geef me honderd dagen’ bezorgde JeanLuc Dehaene het Paleis koude rillingen, nu zou de koning meteen tekenen voor zo’n korte formatie

 ?? © Kristof Vadino ?? Elektronis­ch stemmen in Schaarbeek.
© Kristof Vadino Elektronis­ch stemmen in Schaarbeek.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium