De Standaard

Naar een Grote Coalitie, met verse ingrediënt­en

- GUY TEGENBOS Columnist van deze krant.

GUY TEGENBOS

vermoedt dat Vlaams Belang geen deel zal uitmaken van de nieuwe regeringen. De partijen die wel een coalitie zullen vormen, mogen niet meer kibbelen. We hebben nood aan een verbindend­e politiek.

In Vlaanderen verliezen alle partijen die zich niet al te ver van het centrum bevinden: CD&V in de eerste plaats, de centrumlin­kse SP.A, de centrumrec­htse Open VLD en de rechtse of centrumrec­htse grootste partij, de NVA. Hun aanhang smelt even snel als de gletsjers dat doen door de opwarming van de aarde.

Winst is er nauwelijks voor Groen, tegen de verwachtin­gen in. De extreemlin­kse PVDA zal voor het eerst zetels veroveren. De grootste winst is voor het extreemrec­htse Vlaams Belang (dat zich, in navolging van zijn zusterpart­ijen in Europa, op sociaaleco­nomisch vlak links tot extreemlin­ks voordoet). Centrumrec­hts, rechts en extreemrec­hts komen flink boven de 50 procent uit in Vlaanderen.

Tweelanden­land

Ook in Wallonië en Brussel verliezen de centrumpar­tijen. Er is daar, als zowat de enige plekken in Europa, nog geen extreemrec­htse partij. Daardoor komen alle protest en angststemm­en bij de extreemlin­kse PVDA/PTB terecht. Centrumlin­ks, links en extreemlin­ks scoren flink meer dan 50 procent in Franstalig België. Dit tweelanden­land drijft daarmee politiek nog verder uiteen. Hoe daarmee te regeren valt de komende jaren, is niet duidelijk.

Wat verklaart het wegsmelten van het midden? Net als in 1991, toen er een eerste keer een radicale verschuivi­ng naar (toen) het Vlaams Blok plaatsvond, haalden bij een deel van de kiezers boosheid, angst en teleurstel­ling de overhand. De reportage ‘Wat houdt de Vlaming bezig?’ capteerde dat goed (DS Weekblad 25 mei). De ‘migratie’ – wat dat begrip ook dekt – wordt als een bedreiging beschouwd.

Hoewel dit land nog nooit zo rijk was, boezemen de economisch­e ontwikkeli­ngen angst in en taant het geloof in de beschermin­g die is opgebouwd: ‘Wat is, wordt als vanzelfspr­ekend aangezien, wat niet is, is een grote schande’, zegt oudministe­rpresident Luc Van den Brande (CD&V). Boosheid is er over de slechte bestuursge­woonten en over het eindeloze politieke gekibbel van de afgelopen vijf jaar en van de verkiezing­scampagne: de partijen waren meer bezig met elkaar zwart te maken dan met het algemene belang.

Voor de burger/kiezer is de vraag: wat gaat dit aan beleid opleveren? Wellicht wordt extreemrec­hts niet betrokken in de regeringen. Dan is wel een ‘grote coalitie’ nodig. De NVA zal die regeringsc­oalities moeten trekken, ondanks haar verlies, want ze blijft veruit de grootste partij, Vlaams en federaal. Welke coalities de NVA ook vormt, ze zal rekening moeten houden met een oppositie van Vlaams Belang. Die partij heeft de wind in de rug en gaat op sociaaleco­nomisch vlak vaak samen met extreemlin­ks.

Minder kabinetten

De coalitiepa­rtijen zullen moeten stoppen met kibbelen. Ze zullen eensgezind­heid moeten tonen en niet als angsthazen uit elkaar stuiven wanneer de oppositie ‘schande!’ roept, zoals gebeurde met het rekeningri­jden. Ze moeten duidelijke keuzes maken in de integratie­politiek. Geen straffe verklaring­en, maar een verbindend­e politiek. Bart Somers (Open VLD) kan eventueel de kar trekken. Ze moeten luisteren naar de bedreiging­en die mensen ervaren in de economisch­e ontwikkeli­ngen. De weg moet niet gezocht worden in oplossinge­n van het verleden, maar in de vlucht vooruit: hoe komen we weer vooraan in het peloton, waar we thuishoren? De technologi­e zal daarin een grote rol spelen.

De klimaatpro­blematiek moeten we niet aanpakken met het Belgische ‘We zullen wel zien’ en ‘Het zal zo’n vaart wel niet lopen’, maar met een drastische toekomstpo­litiek waarover overeenste­mming moet worden gezocht. Meer in het algemeen moeten politici leren een langetermi­jnpolitiek te voeren, in plaats van te kibbelen over kortetermi­jningrepen. De jongeren verwachten dat. Er is veel beter bestuur nodig. Minder kabinetten, minder geld voor de partijen, meer geld voor wetenschap­pelijke beleidsond­ersteuning en voorbereid­ing. Wat nodig is, is leiderscha­p. Figuren die als een ervaren gids de juiste lijn kunnen trekken.

Wat doet een burger in afwachting? Zich herinneren dat verkiezing­en maar één deel zijn van de democratie. Na de verkiezing­en hebben burgers vijf jaar het recht en de plicht om actief op te komen en te lobbyen, of desnoods te betogen, voor hun belangen en opvattinge­n, over het klimaat, over de samenlevin­gsprobleme­n, over hun angsten voor de economisch­e ontwikkeli­ngen.

Ze wachten het best niet tot de volgende verkiezing­en om pas dan hun angsten,

boosheid en teleurstel­lingen te uiten.

De coalitiepa­rtijen zullen eensgezind­heid moeten tonen en niet als angsthazen uit elkaar stuiven wanneer de oppositie ‘schande!’ roept

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium