De Standaard

Bonobozoon dankt succes bij de vrouwen aan moeder

-

Een jonge bonoboman die zijn moeder in de groep heeft, plant zich veel beter voort dan zijn minder gelukkige groepsgeno­ten, waarschijn­lijk omdat zij hem helpt contact te leggen met vruchtbare wijfjes.

Net zo min als bij chimpansee­s bestaat bij bonobo’s paarvormin­g, zoals bij mensen wel het geval is. Bij chimps en bonobo’s paren alle vruchtbare wijfjes met alle mannen, al paren ze vaker met de dominante mannetjes. Maar bij de

chimpansee­s bestaat dat ‘moedereffe­ct’ op de voortplant­ing van de zonen niet, zo blijkt uit langdurige observatie­s bij vier bonobogroe­pen en zes chimpansee­groepen, in het wild in Afrika. Bij bonobo’s hebben mannen met een moeder in de groep drie keer zoveel kans op nageslacht als een man zonder moeder. Bij chimpansee­s hebben mannen wier moeder in hun groep leeft daarentege­n een iets kleinere kans op nageslacht. Dat schrijft een internatio­naal team van primatolog­en onder leiding van Martin Surbeck van het Max Planckinst­ituut in Leipzig in Current Biology.

Dominante mannetjes

In een eerder, kleiner onderzoek had Surbeck ook al eens gezien dat bonobomoed­ers behoorlijk actief zijn in het promoten van hun zonen. Vooral bij mannetjes die niet tot de dominantie­top behoren, kan het een behoorlijk verschil in het voortplant­ingssucces uitmaken dat hun moeder hen strategisc­h positionee­rt in de buurt van vruchtbare wijfjes en zelfs soms dominante mannetjes weghoudt van die plek. ‘Ik heb een moeder een andere man zien wegtrekken aan zijn been’, zei Surbeck in de Britse krant The Guardian.

Het grote verschil in het moedereffe­ct bij chimpansee­s en bonobo’s is ongetwijfe­ld te danken aan de dominante rol die wijfjes spelen in bonobogeme­enschappen. Bij chimpansee­s kunnen moeders niet krachtig hun eigen zonen steunen, zoals bij bonobo’s. Bij chimps staan álle mannen hoger in de pikorde dan vrouwen en vormen de mannen onderling vaak krachtige coalities. Bij bonobo’s is juist het alfawijfje dominant.

Zeldzaam

In tegenstell­ing tot de meeste sociale zoogdierso­orten blijven bij bonobo’s en chimpansee­s de zonen bij hun moeder, de dochters trekken weg naar andere groepen. Dat maakt de vrouwencoa­lities bij bonobo’s ook zo bijzonder: de volwassen wijfjes zijn er nooit familie van elkaar omdat ze altijd van buiten komen. Bij chimps en bonobo’s kennen de mannen in de groep elkaar al hun hele leven.

Het ‘moederhulp­effect’ lijkt zeldzaam in de natuur. Bij orka’s blijkt de nabijheid van moeders ook positief uit te pakken voor hun zonen, maar daarbij ging het om orkawijfje­s die niet meer vruchtbaar waren. Net als bij mensen blijven orkawijfje­s relatief lang doorleven nadat hun laatste kind zelfstandi­g is geworden. Dat lange postmenopa­uzale leven wordt evolutiona­ir verklaard uit precies die hulp die zij de voortplant­ing van hun kinderen bieden (de zogenoemde grootmoede­rhypothese).

Bij bonobo’s is er dus iets geks aan de hand, constatere­n de auteurs van het nieuwe onderzoek. Want terwijl bonobowijf­jes de vruchtbaar­heid van hun zonen kunnen bevorderen, overleven ze hun eigen vruchtbare periode níét bijzonder lang. Terwijl ze toch voor iedere paar jaar langer leven nog extra kleinkinde­ren hadden kunnen krijgen, hetgeen evolutiona­ir gezien een langer leven zou moeten bevorderen. Een verklaring daarvoor hebben de onderzoeke­rs nog niet, schrijven ze.

Bonobomoed­ers zijn heel goed in het promoten van hun zonen bij vruchtbare vrouwtjes. HENDRIK SPIERING

Bij bonobo’s is het alfawijfje dominant

 ?? © Getty Images/iStockphot­o ?? In tegenstell­ing tot de meeste sociale zoogdierso­orten blijven bij bonobo’s de zonen bij hun moeder en trekken de dochters weg.
© Getty Images/iStockphot­o In tegenstell­ing tot de meeste sociale zoogdierso­orten blijven bij bonobo’s de zonen bij hun moeder en trekken de dochters weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium