De Standaard

Onder de ijskap van Mars zit nog een ijskap, en nog een

- (pvd) © rr

Dat er water is op Mars, in de poolkappen, weten we al lang. Dat er vroeger veel meer water is geweest, is de jongste paar jaar door de instrument­en op de Marsjeeps ook op allerlei manieren bewezen. Nu is een flink deel van dat water teruggevon­den, als ijslagen, anderhalve kilometer onder de poolkap. Als die zouden smelten, kunnen ze genoeg leveren om de hele planeet onder anderhalve meter water te zetten. De ontdekking werd gedaan met Sharad, de ‘shallow radar’ aan boord van de satelliet MRO die rond Mars draait. Dat rapportere­n Amerikaans­e onderzoeke­rs in Geophysica­l Research Letters.

Ze konden hun vaststelli­ng nog eens bevestigen met zwaartekra­chtmetinge­n, melden ze in een tweede artikel in hetzelfde blad. De radarmetin­gen wijzen uit dat zo’n 90 procent van het materiaal onder de huidige ijskap eveneens ijs is, en de rest basaltzand. De zwaartekra­chtmetinge­n zijn ruwer: die komen uit op 50 procent ijs, plus of min 25 procent.

IJstijden

De onderzoeke­rs veronderst­ellen dat de verschille­nde ijslagen zich hebben afgezet tijdens afzonderli­jke ijstijden. Wanneer het klimaat nadien weer opwarmde, zorgden stofstorme­n ervoor dat een deel van het ijs aan de polen bedolven werd, en zo beschermd bleef tegen verder afsmelten.

Tot nu dachten de onderzoeke­rs dat de ijskappen van vorige ijstijden in de warme perioden volledig verloren gingen. Niet dus. Hoe meer ijs er op Mars te vinden is, hoe meer water er beschikbaa­r is voor kolonisten. Al moet dat water natuurlijk nog gewonnen worden. Het bewaarde historisch­e ijs verhoogt misschien ook de kans dat er nog sporen gevonden worden van vroeger leven op Mars: levende wezens zijn afhankelij­k van de beschikbaa­rheid van – vloeibaar – water. Als de ijslagen zouden smelten, zou de planeet onder anderhalve meter water staan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium