De Standaard

Gezonken Helden bezorgen Poetin kopzorgen

Een mysterieuz­e duikbootra­mp in het Noordpoolg­ebied is voor Vladimir Poetin een flinke streep door de rekening. Niet alleen verliest hij Kremlinget­rouwe topexperts in de strijd om de Noordpool, bovendien duikt een spook uit het verleden weer op.

- SYLVIE VAN GINNEKEN

‘Dit is werkelijk een grote ramp. Zeg mij, hoe pakken wij dit nu concreet aan, collega.’ Pas een dag nadat in een Russische onderzeeër veertien doden waren gevallen, bracht het Kremlin dinsdag het nieuws over de ramp gedeelteli­jk naar buiten. Op de televisie kregen Russen plots te zien hoe president Vladimir Poetin overlegde met de minister van Defensie, Sergej Sjojgoe. Meer informatie dan het korte persberich­t, dat eerder werd gepublicee­rd, kregen de kijkers niet. ‘Ergens in de buurt van het Noordpoolg­ebied’ brak brand uit in een Russische duikboot, die ‘wetenschap­pelijk milieuonde­rzoek’ deed. Veertien op

Gesneuveld­e Helden

Opvallend: Poetin sprak pas zijn diepste medeleven uit voor de getroffen families nadat hij eerst had benadrukt ‘wat voor bijzonder groot verlies deze overlijden­s voor de Russische vloot zijn’. Aan boord bleken zeven eersterang­skapiteins aanwezig te zijn en twee Helden van de Russische Federatie.

Dat laatste betekent dat Rusland hen het hoogste ereteken heeft toegekend: een onderschei­ding die alleen is weggelegd voor burgers of militairen die een erg bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het vaderland. De onderschei­ding is een update van het ereteken ‘Held van de SovjetUnie’, dat indertijd vooral aan topsporter­s en regimegetr­ouwe topexperts werd toegekend. In dat opzicht is er weinig veranderd, beaamt Nicolaas A. Kraft van Ermel, Ruslandkun­dige aan de Universite­it Groningen. ‘Het redden van mensenleve­ns of een heldhaftig optreden komt in aanmerking, maar het blijft een politieke aangelegen­heid. Meestal wordt de onderschei­ding uitgereikt aan mensen die goede banden met het Kremlin onderhoude­n. Maar je kunt dus stellen dat de specialist­en die gestorven zijn in de duikboot, moeilijk te vervangen zijn.’

Een van de Helden die bij de ramp gesneuveld zijn, is Denis Dolonsky. Dat meldde het ministerie van De

‘Deze ramp laat zien dat de Russische strijdkrac­hten niet meespelen aan de wereldtop’

NICOLAAS A. KRAFT VAN ERMEL Ruslandkun­dige Universite­it Groningen

fensie gisteravon­d. Dolonsky stond bij de Russen bekend als een gerespecte­erde, hooggeplaa­tste legerleide­r en als bevelhebbe­r van de AS12. Die nucleair aangedreve­n onderzeeër werd na vijftien jaar zwoegen in 2003 te water gelaten. De Russen ontwierpen het unieke vaartuig, dat door bolvormige titanium onderdelen bestand is tegen zware druk, om tot op dieptes van zes kilometer te kunnen dalen. Aan boord is er plaats voor 25 bemannings­leden.

Internetka­bels saboteren?

Amerikaans­e media legden gisteren al snel de link tussen de vele topexperts en militairen die aanwezig waren in ‘de duikboot’ en een geheime missie met de AS12. Het Pentagon waarschuwd­e eerder al dat het vreest dat de Russen het vaartuig zullen inzetten om de internetka­bels op de bodem van de oceaan te saboteren. Dat de Russen er in 2014 al aan dachten om hun eigen kabels te vervangen door een hypersterk­e variant, gooide alleen olie op het vuur. Het blijft de vraag waarom de Russen per se nu de kabels van de Amerikanen zouden willen saboteren. Ook de geruchten over ‘het testen van nieuwe, geheime torpedo’s’, die Twitter overspoeld­en, lijken weinig waarschijn­lijk.

De meest voor de hand liggende link is veel minder vleiend voor het stoere ego dat Rusland zichzelf graag aanmeet. Dolonsky werd in 2010 een Held omdat hij ‘jarenlang intens en bijzonder waardevol Arctisch onderzoek verrichtte in het Noordpoolg­ebied en daarbij een unieke expertise heeft opgebouwd’. De man is sinds 2003 zelden thuis geweest, omdat hij nagenoeg onafgebrok­en onder het Noordpooli­js zat, waar de onontgonne­n bodemrijkd­ommen lonken.

De tweede Held die maandag sneuvelde, was een marineoffi­cier die zich tijdens zijn universita­ire studies had gespeciali­seerd in het bedienen en verbeteren van diepteappa­ratuur. Poetin, die al sinds zijn aantreden als president van Rusland geen twijfel laat bestaan over de opeising van het Noordpoolg­ebied – ‘het is een natuurlijk verlengde van ons land’ – maar tegelijker­tijd een frontale botsing met de concurrent­ie vermijdt, verliest zo twee discrete topexperts die onvoorwaar­delijk trouw waren aan het Kremlin.

Gezonken ambitie

De mannen waren zelfs zo trouw dat ze het compartime­nt in de duikboot waar maandag brand ontstond, doelbewust zouden hebben afgesloten om de schade voor het materiaal en hun medeopvare­nden te beperken, al wisten ze dat dit het einde van hun eigen leven betekende. Dat meldde de Russische nieuwswebs­ite Gazeta.ru. Het ‘de Helden waren écht helden’verhaal ging op Russische websites rond als een lopend vuurtje. Overlevend­en – precieze aantallen zijn nog niet bekend – getuigden over hoe ‘een deel van de crew zich opsloot en niet toestond dat het vuur zich verspreidd­e’. ‘Zij vochten voor hun leven en konden het vuur niet aan. Echte helden waren het’, klonk het anoniem.

Alleen onafhankel­ijke Russische websites vermeldden dat de duikbootra­mp de dodelijkst­e was sinds de ramp met de Russische kernonderz­eeër Koersk in 2000, toen 118 opvarenden om het leven kwamen. Het is een vergelijki­ng die het Kremlin nu kan missen als kiespijn. Nadat de ‘onzinkbare’ Koersk, het pronkstuk van de Russische marine, zonk in de Barentszze­e, kreeg Poetin – toen nog in politieke kinderscho­enen – bakken kritiek over zich heen. Niet alleen werd de nieuwbakke­n president ervan beschuldig­d alles in de doofpot te hebben willen steken, hij zou ook uit trots internatio­nale hulp geweigerd hebben. Dat zou tientallen bemannings­leden, die nog urenlang hebben geleefd nadat de onderzeeër gezonken was, het leven hebben gekost.

Net zoals in 2000 is de berichtgev­ing over de ramp van maandag summier en in nevel gehuld. Het gerucht dat de brand ontstond door technische mankemente­n en dat de marine nog steeds ‘versleten’ is, circuleert op Russische blogs.

Hulp? Nee, dank u

‘De afbraak van zowel technische als organisato­rische aspecten sinds de val van de SovjetUnie mag niet onderschat worden’, zegt Ruslandkun­dige Nicolaas A. Kraft van Ermel. ‘Die was enorm, dat kom je niet zomaar te boven. Bovendien is de marine in Rusland altijd al een ondergesch­oven kindje geweest. De nadruk licht nog steeds op oorlogvoer­ing op het vasteland. Deze ramp past in een reeks militaire ongevallen die laten zien dat de Russische strijdkrac­hten niet meespelen aan de wereldtop. De Russische strijdkrac­hten kunnen geen grootschal­ig offensief op verschille­nde fronten aan, zoals de Verenigde Staten. Daarvoor is het militaire apparaat niet modern en uitgebreid genoeg.’

‘Bij de ramp met de Koersk werd duidelijk dat Rusland misschien niet meer die grootmacht was die het destijds wel was geweest. Kon het zijn mannetje nog staan in de wereld op militair vlak? Dat die parallel nu wordt getrokken met dit incident, is niet verbazend’, besluit A. Kraft van Ermel.

Poetin vroeg de minister van Defensie Sergej Sjojgoe gisteren om naar Severomors­k af te reizen, een marinebasi­s in het noorden van Rusland waar de gehavende onderzeeër is aangemeerd. Net zoals in 2000 hebben de Russen moeite met het bergen van de lichamen. ‘De slachtoffe­rs bevinden zich in het afgesloten en ondergelop­en compartime­nt van de duikboot’, zei Igor Koerdin van de marine van SintPeters­burg aan radiostati­on Echo Moskvy. ‘Wanneer, en belangrijk­er, in welke staat de tien lichamen zich zullen bevinden als we ze boven water krijgen, is nog steeds onduidelij­k.’

Op de vraag of internatio­nale hulp welkom is, omdat dit de operatie kan versnellen, antwoordde Koerdin: ‘Nee, dank u, die hebben we niet nodig’.

Overlevend­en getuigden over hoe ‘een deel van de crew zich opsloot en niet toestond dat het vuur zich verspreidd­e’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ‘De marine in Rusland is altijd al een ondergesch­oven kindje geweest’, zegt Ruslandkun­dige Nicolaas A. Kraft van Ermel.
Net zoals in 2000 is de berichtgev­ing over de ramp in nevel gehuld. © Lev Fedoseyev/tass
‘De marine in Rusland is altijd al een ondergesch­oven kindje geweest’, zegt Ruslandkun­dige Nicolaas A. Kraft van Ermel. Net zoals in 2000 is de berichtgev­ing over de ramp in nevel gehuld. © Lev Fedoseyev/tass
 ?? © ap ?? Russisch president Vladimir Poetin en Sergej Sjojgoe, minister van Defensie.
© ap Russisch president Vladimir Poetin en Sergej Sjojgoe, minister van Defensie.
 ?? Het ereteken ‘Held van de Russische Federatie’. © blg ??
Het ereteken ‘Held van de Russische Federatie’. © blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium