De Standaard

Punt één op Von der Leyens to-dolijst: kritiek ontmijnen

- VAN ONZE REDACTEUR IN FRANKRIJK BART BEIRLANT

STRAATSBUR­G I Omstuwd door de media en beschermd door veiligheid­smensen verliet Ursula von der Leyen gistermidd­ag in Straatsbur­g een fractiever­gadering van de EVP. Ze was ook geïnteress­eerd in ontmoeting­en met de andere proEuropes­e fracties of hun leiders, maar de sociaaldem­ocraten en de Groenen hielden de deur dicht. ‘Ze stuurde ons een sms met de vraag ons te zien. We hebben geantwoord dat we maandag om 16 uur tijd hebben’, aldus Philippe Lamberts, fractielei­der van de Groenen.

Nochtans zal de Duitse minister van Defensie hun steun nodig hebben om op 17 juli in Straatsbur­g verkozen te worden als voorzitter van de Europese Commissie. Officieel heeft ze 376 van de 751 stemmen nodig. Maar om een stabiele meerderhei­d achter zich te krijgen, moet ze kunnen rekenen op ruim 400 stemmen. Met haar eigen EVPfractie en Renew Europe (de nieuwe naam van de liberalen) komt ze maar aan 290 stemmen.

‘Onze onmacht doet pijn’

Vooral bij de sociaaldem­ocraten zal er tijd nodig zijn om de wonden te helen die de verdeling van de topjobs geslagen heeft. ‘Het heeft gestormd tijdens onze fractiever­gadering dinsdagavo­nd’, erkent Kathleen Van Brempt (SP.A). ‘Er heerst veel verdriet en boosheid. We gingen met Frans Timmermans voor het voorzitter­schap van de Commissie om aan de knoppen te zitten en een ander beleid te voeren in Europa. Dat is nu van de baan. De onmacht van onze mensen in de Europese Raad doet pijn.’

De nieuwe S&Dfractiele­idster in het Europees Parlement, Iratxe García, noemde Ursula von der Leyen dinsdagavo­nd ‘onaanvaard­baar als hoofd van de Commissie voor de sociaaldem­ocraten’. Een dag later is dat niet meer te horen. ‘Maar om onze steun te krijgen, zal Von der Leyen op inhoudelij­k vlak toegevinge­n moeten doen’, zegt Van Brempt, die het lijstje opsomt: ‘Veranderin­gen aan het stabilitei­tspact, een klimaatwet met bindende doelstelli­ngen voor 2030 en 2050, een Europees minimumloo­n en eerlijke belastinge­n. En Martin Selmayr moet weg.’ De machtige secretaris­generaal van de Commissie is ook afkomstig uit Duitsland.

Ook de Groenen zijn zeer kritisch. ‘Wij hebben van de kiezer een mandaat gekregen om de EU te veranderen’, aldus Lamberts. ‘We zullen haar onze catalogus met eisen voorleggen om haar eventueel te steunen. Maar er zal een mirakel nodig zijn om ons te kunnen overtuigen.’ Een andere bron bij de Groenen zegt te vrezen dat Von der Leyen ‘een vertegenwo­ordiger van de lidstaten zal zijn en vooral zal luisteren naar haar vriendin Angela Merkel als die niet wil weten van een richtlijn’.

Neen kunnen zeggen

JeanClaude Juncker kon het zich permittere­n om ‘neen’ te zeggen tegen de lidstaten. Zo weigerde hij in 2014 liefst elf kandidaatc­ommissaris­sen die nationale regeringen hadden voorgestel­d. Hij drong aan op andere namen om een sterkere ploeg en meer vrouwen in zijn team te hebben. Juncker ontleende dat gezag voor een stuk aan het feit dat hij haast levenslang premier van Luxemburg was geweest. ‘Maar hij kon dat deels ook doen omdat hij in 2014 ook verkozen werd als Spitzenkan­didat’, zegt een hoge Europese bron. Von der Leyen heeft haar benoeming te danken aan de tandem MerkelMacr­on, en staat bij hen in het krijt.

De liberalen in het Europees Parlement zijn van plan om het pakket dat de Europese Raad dinsdag uitdokterd­e, wel goed te keuren. Alles hangt samen, en ze willen de positie van Charles Michel (MR) als voorzitter van de Europese Raad niet in gevaar brengen. Maar ook in de liberale fractie vielen er woorden als ‘zwaktebod’ en was er onbegrip: ‘Hoe kan iemand die gezien wordt als de slechtste minister van Defensie sinds de Tweede Wereldoorl­og, plots goed genoeg bevonden worden om de Commissie te leiden? Is Von der Leyen politiek competent genoeg? Zal ze er staan als er een nieuwe migratiecr­isis of bankencris­is uitbreekt?’

En zal ze opgewassen zijn tegen leiders als Donald Trump en Xi Jinping? Het is Juncker die een jaar geleden in Washington na moeizame onderhande­lingen met de Amerikaans­e president een handelsoor­log afwendde. ‘Een harde noot om te kraken, maar hij kraakte’, zei Trump achteraf lovend over Juncker, die het alleen met dat laatste niet eens was.

Von der Leyen heeft nu twee weken om haar critici in het Europees Parlement ervan te overtuigen dat zij, met veertien jaar ervaring in de Duitse regering, wél de juiste vrouw op de juiste plaats is. Dan zullen ook de linkse fracties half juli moeten beslissen of ze de historisch­e kans willen laten liggen om voor het eerst een vrouw te benoemen op de machtigste positie van de Europese Unie. ‘Vrouw of geen vrouw, wij kijken naar de capaciteit­en’, aldus Lamberts.

‘Vrouw of geen vrouw, wij kijken naar de competenti­es’ PHILIPPE LAMBERTS

Fractielei­der Groenen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium