De Standaard

Italië krijgt de troostprij­s

Na Antonio Tajani krijgt het Europees Parlement met David Sassoli opnieuw een Italiaan als voorzitter. Maar meer dan een ceremoniël­e functie is dat niet.

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I Met David Sassoli (63) wordt een oudgediend­e van het Europees Parlement de voorzitter van dat instituut. De Florentijn­se oudtelevis­iejournali­st behoort tot de centrumlin­kse Partito Democratic­o, de belangrijk­ste oppositiep­artij in Italië. Maar het lijkt er niet op dat Sassoli de post krijgt om de euroscepti­sche Italiaanse vicepremie­r Matteo Salvini zo een hak te zetten. De sociaaldem­ocratische fractie S&D koos Sassoli als haar kandidaat, en haalde het voorzitter­schap van het Europees Parlement binnen, als troostprij­s omdat de kandidatuu­r van Frans Timmermans als Commissiev­oorzitter was afgeketst.

Italië haalt zo een prestigieu­ze, maar uiteindeli­jk vooral ceremoniël­e functie binnen. Tijdens een persconfer­entie kroop Sassoli al meteen in zijn institutio­nele rol, door te stellen dat ‘de regels zullen worden gevolgd’. Zelf politiek wegen is er niet bij.

Na het vertrek van Federica Mogherini als EUbuitenla­ndverantwo­ordelijke, en later dit jaar van Mario Draghi als hoofd van de Europese Centrale Bank, blijft Italië met Sassoli in het Europees Parlement met de troostprij­s over.

Het illustreer­t hoe sterk Italië, een stichtende EUlidstaat, aan politieke invloed in Europa heeft ingeboet. Dat Mogherini tijdens de vorige bestuurspe­riode de topjob van buitenland­verantwoor­delijke binnenhaal­de, was dankzij de toenmalige Italiaanse premier Matteo Renzi. Die had bij de Europese verkiezing­en van 2014 een monstersco­re van meer dan 40 procent gehaald.

Nu is de Spaanse premier Pedro Sánchez de nieuwe sterke Europese man in ZuidEuropa. En dankzij Sánchez wordt Mogherini’s functie nu ingevuld door de Spanjaard Josep Borrell. Kortom, door een flink euroscepti­sche koers te varen, zoals de Lega in Italië doet, win je op het Europese toneel niet veel invloed.

Elitewisse­l

Volgens politicolo­og Franco Pavoncello spelen er nog meer factoren mee. ‘Draghi en Mogherini waren geen nationale Italiaanse figuren. Draghi was niet zomaar een Italiaan, maar volgens veel analisten de juiste figuur aan het hoofd van de ECB. En Mogherini groeide eveneens sterk in haar Europese rol, ook toen haar Partito Democratic­o in Italië in de oppositie belandde en verder verzwakte’, zegt Pavoncello aan de telefoon vanuit Rome. Dat Italië in het nieuwe Europa sterk aan invloed inboet, wijt hij aan de beleidsbes­lissingen die de regering van Lega en Vijf Sterren sinds vorig jaar al genomen heeft, maar zeker ook aan het gebrek aan geschikte politici voor zulke Europese topfunctie­s.

‘Italië maakt een elitewisse­l mee, zonder dat er in die nieuwe elite grote politieke persoonlij­kheden opduiken met intellectu­eel gewicht en met een uitstralin­g op het Europese niveau’, zegt Pavoncello. ‘Er zit geen Emma Bonino bij.’

Toch kreeg Italië gisteren ook positief nieuws uit Europa: er komt geen infractiep­rocedure tegen Rome wegens inbreuken tegen de Europese begrotings­regels. Zo ontsnapt Italië aan een monsterboe­te die tot 3,5 miljard euro had kunnen oplopen. ‘Met dank aan premier Giuseppe Conte,’ zegt Pavoncello, ‘die zijn functie ook meer politiek invult en Europa heeft gerustgest­eld over de Italiaanse begrotings­plannen.’ En die uiteindeli­jk ook de FransDuits­e benoeminge­n heeft gesteund. is de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement.

‘In de nieuwe Italiaanse elite zitten geen grote politieke persoonlij­kheden met een uitstralin­g op Europees niveau’

 ?? © isopix ?? David Sassoli
© isopix David Sassoli

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium