De Standaard

Het midden en het oosten zijn terug bij af

De landen uit Centraal en OostEuropa haalden geen enkele topjob binnen. Toch protestere­n ze niet. Wat is er aan de hand?

- VAN ONZE REDACTEURS DOMINIQUE MINTEN ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I Zoltan Kovacs, de welbespraa­kte woordvoerd­er van de Hongaarse premier Viktor Orban, stuurde dinsdag een merkwaardi­g triomfante­lijke tweet de wereld in. ‘De vier Visegradla­nden hebben opnieuw hun groeiende invloed getoond over de richting van de EU. Nadat onze premiers eerst Manfred Weber hebben verslagen, is ook Frans Timmermans ten val gebracht. De V4 steunt Ursula von der Leyen om voorzitter van de Commissie te worden.’

Wat Kovacs er vergat bij te zeggen, is dat de landen van het voormalige Oostblok aan het einde van de rit helemaal met lege handen achterblij­ven. En dat is merkwaardi­g. Bij de verdeling van de topjobs gelden immers drie evenwichte­n: de politieke familie van de kandidaten, de verhouding manvrouw én de geografie.

Op de eerste twee criteria was dinsdagavo­nd niets aan te merken. Met Von der Leyen en Christine Lagarde zijn de vrouwen zelfs beter vertegenwo­ordigd dan ooit. Maar de geografisc­he evenwichte­n zaten helemaal scheef. Met een Belg, een Duitse, een Française, een Spanjaard en een Italiaan is het ‘oude’ Europa sinds gisteren oververteg­enwoordigd. Het noorden en het oosten komen er bekaaid af. Vooral in de landen van het voormalige Oostblok ligt dat bijzonder gevoelig. Nog altijd hebben ze het gevoel dat de andere EUlidstate­n hen niet ernstig nemen. Daarom was het zo belangrijk dat de Pool Donald Tusk vijf jaar geleden Europees president kon worden.

Pools succes

Maar vijf jaar later is Middenen OostEuropa helemaal terug bij af, want ook de suggestie om de Bulgaar Sergej Stanishev te kiezen als voorzitter van het Europees Parlement werd afgeschote­n. Hij kon zelfs niet rekenen op de steun van zijn eigen sociaaldem­ocratische fractie.

In hoge diplomatie­ke kringen is te horen dat sommige regeringsl­eiders daar aanvankeli­jk verveeld mee zaten, maar toen hun collega’s uit het oosten daar helemaal geen stennis over maakten, gingen ze snel over tot de orde van dag. Waarom zouden ze heiliger dan de paus moeten zijn?

Was de liquidatie van Weber en Timmermans dan echt genoeg voor de Visegradla­nden? Ook in de regeringsg­etrouwe Poolse media was dat de teneur van de berichtgev­ing. De Gazeta Polska, het fanblad van de PiSpartij, noemde de keuze voor Von der Leyen zelfs een ‘Pools succes’.

Denken ze dan echt dat Von der Leyen hen minder zal aanspreken op de regels van de rechtsstaa­t? ‘Ze denken vooral dat er mensen zijn gekozen die hen beter begrijpen’, zegt een diplomaat. Maar over Von der Leyen is het Poolse geheugen erg kort. Eind 2017 ontstond er nog een flinke diplomatie­ke rel toen ze op de Duitse televisie verklaarde dat ‘het gezonde democratis­che verzet van de jonge generatie in Polen ondersteun­d moest worden’. Daarnaast heeft Von der Leyen zich altijd geprofilee­rd als voorstande­r van méér Europa, iets wat de Visegradle­iders net verafschuw­en.

Bovendien is Frans Timmermans niet geliquidee­rd. De Nederlande­r mag dan wel naast zijn droomjob van Commissiev­oorzitter gegrepen hebben, zijn rol is helemaal niet uitgespeel­d. Samen met Margrethe Vestager wordt hij opnieuw de sterkhoude­r van de Commissie. En Timmermans is niet het type dat plots minder kritisch wordt voor landen die de rechtsstaa­t niet respectere­n.

De analyse van Bartosz Weglarczyk, commentato­r voor de Poolse nieuwssite Onet, ligt dichter bij de waarheid. ‘De nieuwe leiders van de EU delen absoluut niet de visie op Europa van Jaroslaw Kaczynski en Viktor Orban.’

Geen mannetje meer in Brussel

Dat het oosten naast een topjob heeft gegrepen, legt ook de politieke zwakheid van die landen bloot. Ze hebben te weinig ernstige kandidaten. Het debacle met Stanishev is veelzeggen­d.

‘De leiders uit MiddenEuro­pa raakten het moeilijk eens over namen uit de eigen kring’ DIPLOMAAT

De enige politicus die echt in de running was, was Kristalina Georgieva, de Bulgaarse ceo van de Wereldbank. Aan haar kwaliteite­n twijfelde niemand. Georgieva had naam gemaakt als kordaat EUcommissa­ris. Maar misschien was ze in de ogen van de huidige regeringsl­eiders uit het voormalige Oostblok net iets te rechtlijni­g. Zelfs haar eigen premier, Boiko Borissov, liet haar vallen. Dat de Visegradgr­oep een front vormt, is ook relatief. ‘De leiders uit MiddenEuro­pa raakten het ook moeilijk eens over namen uit de eigen kring die voorzichti­g gesuggeree­rd werden’, zegt een diplomaat.

Het triomfalis­me is niet alleen misplaatst, het kan op lange termijn ook een gevaar inhouden. Als blijkt dat de nieuwe EUleiders zich helemaal niet inschikkel­ijker opstellen tegen de landen die het niet te nauw nemen met de rechtsstaa­t én die landen hebben geen ‘mannetje’ meer in Brussel, dan dreigt de kloof tussen Oost en West nog groter te worden.

 ??  ??
 ?? © getty, blg ?? Deze toppers uit Midden en OostEuropa haalden het niet: Sergej Stanishev en Kristalina Georgieva.
© getty, blg Deze toppers uit Midden en OostEuropa haalden het niet: Sergej Stanishev en Kristalina Georgieva.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium