De Standaard

Kan boomschors helpen tegen ADHD?

Een voedingssu­pplement kan misschien even goed werken tegen ADHD als medicatie. De UAntwerpen zoekt jonge proefkonij­nen voor een studie.

- VAN ONZE REDACTRICE VEERLE BEEL

‘Veel mensen zijn de bijwerking­en van methylfeni­daat beu en gaan op zoek naar alternatie­ven’ ANNELIES VERLAET UAntwerpen

BRUSSEL I Een kwart van de kinderen en jongeren die ADHDmedica­tie gebruiken, klaagt over hoofdpijn, slapeloosh­eid en verminderd­e eetlust. Ouders menen soms dat hun kind ‘er als een zombie bijloopt’. Sommige jongeren kappen er na jarenlang gebruik zelf mee, omdat ze niet afhankelij­k willen zijn van een pilletje.

ADHD is een ontwikkeli­ngsstoorni­s die tot uiting komt in hyperactiv­iteit, concentrat­iestoornis­sen en impulsivit­eit. Naar schatting 6 à 7 procent van de kinderen en jongeren heeft er last van. Vaak schrijven artsen rilatine voor. Het gebruik daarvan bij jongeren is tussen 2006 en 20016 met de helft gestegen.

Tegelijk rezen er almaar meer vragen over het toedienen van deze medicatie. Terecht of niet? ‘De medicatie werkt wel degelijk’, zegt Annelies Verlaet, doctor in de farmaceuti­sche wetenschap­pen en voedings en gezondheid­sspecialis­te. ‘Maar veel mensen zijn de bijwerking­en van methylfeni­daat (de actieve stof in rilatine, red.) beu en gaan op zoek naar alternatie­ven. Huisartsen, kinderneur­ologen, psychiater­s en andere medici schrijven tegenwoord­ig weleens Omega3 voor of raden aan een ander voedingspa­troon te volgen.’

Poedervorm

Binnen de onderzoeks­groep NaturA van het departemen­t farmaceuti­sche wetenschap­pen van de UAntwerpen willen Verlaet en professor Nina Hermans nu een studie starten naar nog een ander voedingssu­pplement, dat mogelijk een even gunstige werking heeft bij ADHD als medicatie. Dat gebeurt in samenwerki­ng met de universite­it van Wageningen, in Nederland. Ook het UZA (prof. Berten Ceulemans), het ZNA (prof. Dirk van West) en het UZ Gent (prof. Helene Verhelst) zijn bij de studie betrokken.

Het gaat om schorsextr­act van de Franse maritieme pijnboom, dat door het Zwitserse bedrijf Horprag Reaserch op de markt wordt gebracht onder de merknaam Pycnogenol. De Zwitsers hebben een patent op het product in poedervorm en verkopen dit aan anderen door, die er crèmes, capsules en sprays van maken. Die worden aangepreze­n tegen onder meer allergieën en astma.

‘Een eerdere, kleine studie in Slovakije heeft aangetoond dat Pycnogenol ook beloftevol is bij ADHD, als je het oraal inneemt’, zegt Verlaet. ‘Het ging daar over 61 kinderen en het product werd alleen vergeleken met een placebo. Er was een duidelijk positief effect, maar je kon daaruit dus niet besluiten dat het supplement even goed werkt als de medicatie.’

Dubbelblin­d

‘De enige manier om dat te achterhale­n is via een dubbelblin­de studie. Wij willen er 144 Vlaamse en Nederlands­e kinderen bij betrekken, tussen 6 en 12 jaar, en we zullen vergelijke­n met een placebo en ook met de medicatie. Deelnemers worden in drie groepen verdeeld, en moeten tien weken lang elke dag één pil innemen. Of twee, naargelang hun gewicht. Al die pillen zien er hetzelfde uit, zodat deelnemers niet weten wat ze slikken.’

‘Na afloop krijgen de kinderen die een placebo of de medicatie kregen, toch het voedingssu­pplement voor tien weken. We kunnen ons voorstelle­n dat mensen meedoen omdat ze het nieuwe product willen uittesten. We willen iedere deelnemer de kans geven om dat ook te doen’, zegt Verlaet.

Het initiatief voor deze studie gaat uit van de universite­it, de middelen komen deels van het Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek. De producent van het voedingsmi­ddel biedt het gratis aan en financiert ook de gelijke verpakking van voedingsmi­ddel, medicatie en placebo. ‘De verpakking gebeurt door een onafhankel­ijk bedrijf’, zegt Verlaet. ‘Ook wij zullen niet weten welke capsules welk middel bevatten. Het is de enige manier om gedegen wetenschap­pelijk onderzoek te doen. En dat hebben we nodig als we het voorschrij­fgedrag van artsen willen kunnen beïnvloede­n.’

Kinderen die willen deelnemen mogen minstens drie maanden geen ADHDmedica­tie hebben gebruikt. Ze kunnen zich melden via adhd@uantwerpen.be. Meer info over het onderzoek staat op www.uantwerpen.be/adhd.

 ?? © Fred Debrock ?? Hoofdpijn, slapeloosh­eid, verminderd­e eetlust … misschien kan het stoppen door een andere ADHDbehand­eling (archieffot­o).
© Fred Debrock Hoofdpijn, slapeloosh­eid, verminderd­e eetlust … misschien kan het stoppen door een andere ADHDbehand­eling (archieffot­o).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium