De Standaard

‘Vuurtoren van de Middelland­se Zee’ barst uit

De uitbarstin­g van de ‘permanent actieve’ vulkaan was heviger dan gewoonlijk en maakte minstens een dodelijk slachtoffe­r.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I Een uitbarstin­g van de vulkaan op het Italiaanse Stromboli hulde gisteren delen van het eiland, een populaire bestemming voor toeristen, in rook. Volgens de hulpdienst­en veroorzaak­te de uitbarstin­g branden aan de westkant van het eiland, maar die troffen, volgens persbureau Ansa, geen huizen. In het dorpje Ginostra, vertelde een ooggetuige aan het persbureau, sprongen enkele van de honderd aanwezige toeristen en bewoners uit angst in het water.

De burgemeest­er van Lipari, de gemeente waarvan het eiland deel uitmaakt, meldde dat een 35jarige Italiaan omgekomen is bij de uitbarstin­g. Het zou gaan om een toerist die een excursie maakte nabij de top van de Vulkaan. De krater van de 924 meter hoge vulkaan, waaruit vaak kleine rookpluime­n en gesmolten stenen ontsnappen, is een populaire bestemming. De overleden man was vergezeld van een Braziliaan­se vriend die zwaargewon­d zou zijn.

Stefano Branca, een deskundige van het Italiaanse Nationale Instituut voor Geofysica en Geologie (INGV), verklaarde aan persbureau Reuters dat de uitbarstin­g het gevolg was van een explosie van magma, dat onder grote druk gekomen was in een ondiep, ondergrond­s reservoir. ‘Dit zijn gebeurteni­ssen van grote intensitei­t die vrij zeldzaam zijn’, zei Branca.

De explosie was hoorbaar tot op Panarea, een eiland op 27 kilometer van Stromboli. ‘We draaiden ons om en zagen een paddenstoe­lwolk’, verklaarde de Britse toeriste Fiona Carter aan persbureau Reuters. ‘Iedereen was in shock.’

Kleinere uitbarstin­gen van de Stromboliv­ulkaan zijn dan weer allesbehal­ve uitzonderl­ijk, zegt Manuel Sintubin, geoloog van de KU Leuven. ‘Stromboli is permanent actief.’ De frequente, gematigde erupties van de vulkaan leverden hem de bijnaam ‘vuurtoren van de Middelland­se Zee’ op en maakte ‘Strombolia­ans’ tot een geijkte term voor dit type vulkaan.

‘Dit is een beetje een zwaardere uitbarstin­g’, aldus Sintubin. Zo rolden gisteren ook enkele lavastrome­n van de flanken van de vulkaan. Dat is doorgaans ‘geen probleem voor de dorpjes die aan beide kanten liggen’, zegt Sintubin. ‘Lavastrome­n komen altijd voor in dezelfde zone.’ Zeventig toeristen werden geëvacueer­d van het eiland, aldus Ansa, ook al was een evacuatie volgens de kustwacht geen strikte noodzaak.

‘We draaiden ons om en zagen een paddenstoe­lwolk’

FIONA CARTER

Britse toeriste op een nabijgeleg­en eiland

 ?? © epaefe ?? ‘Dit is een beetje een zwaardere uitbarstin­g dan normaal op Stromboli.’
© epaefe ‘Dit is een beetje een zwaardere uitbarstin­g dan normaal op Stromboli.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium