De Standaard

Medicijn psychiatri­sche patiënten wordt drie keer zo duur

-

Psychiater­s in ons land zijn razend op het Britse farmabedri­jf Essential Pharma. Dat heeft beslist de prijs van Camcolit te verdrievou­digen. Net op het moment dat het enige alternatie­f niet beschikbaa­r is.

De verbijster­ing bij psychiater­s is groot. Vooral bij hen die mensen behandelen met een bipolaire stoornis. Soms zijn die patiënten manisch, soms zwaar depressief. Minstens de helft van hen onderneemt een zelfmoordp­oging. ‘Deze medicatie is essentieel voor deze patiënten’, zegt dokter Kirsten Catthoor.

Camcolit is een middel dat het Britse bedrijf Essential Pharma niet zelf ontwikkeld­e, maar een paar jaar geleden kocht. Een doos kost nu 27 euro in plaats van de 9,44 euro daarvoor. De prijs kan daardoor per jaar in de honderden euro’s lopen. Terugbetal­ing is er niet. Apothekers bereiden de medicatie nu zelf om de kosten te drukken. Maar dat vergt veel tijd, energie en bovendien is de grondstof niet altijd beschikbaa­r.

Essential Pharma benadrukt in een reactie dat de verhoging is goedgekeur­d door de FOD Economie. De nieuwe prijs zou beter in lijn liggen met de huidige leveringsk­osten en met prijzen van gelijkaard­ige middelen elders in Europa. Artsen zien, behalve winstbejag, geen reden waarom de prijs nu plots de hoogte in moet.

De prijsverho­ging, die dateert van een paar maanden terug, komt zeer ongelegen. De meeste patiënten die in ons land dit type geneesmidd­el nodig hebben, gebruikten tot voor kort het middel Maniprex, van een andere firma en wel terugbetaa­ld. Maar dat is al meer dan een jaar onbeschikb­aar door productiep­roblemen.

‘Essential Pharma heeft een monopolie en profiteert door de prijs op te drijven’, zegt Martine Van Hecke van Test Aankoop, die de praktijk aanklaagde bij minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD). ‘De firma is erin gespeciali­seerd om oudere, goedkopere medicatie op te kopen, een monopolie na te jagen, en daarna de prijs de hoogte in te jagen. Een wrang businessmo­del.’ (jom)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium