De Standaard

‘Geen files in de vakantie? Die tijd is voorbij’

Meer vrijetijds­verkeer en wegenwerke­n leiden ertoe dat zelfs het begin van de zomervakan­tie geen rust brengt op Vlaamse wegen.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E

‘Mensen die van het mooie weer willen genieten, slapen in de vakantie eerst uit’

PETER BRUYNINCKX Vlaams Verkeersce­ntrum

‘Er is nooit een goed moment voor wegenwerke­n’

VEVA DANIELS Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer

De zomervakan­tie is begonnen, de scholen zijn dicht en de vliegtuige­n richting zonnigere oorden zitten propvol. En dus was de verwonderi­ng bij veel pendelaars groot, toen de voorbije dagen de files op Vlaamse snelwegen niet verdwenen waren. Meer zelfs: op maandag 1 juli was er overdag meer file dan op een doorsnee werkdag (zie grafiek). Dinsdag was de situatie niet veel beter. Zeker niet rond Brussel, waar een ongeval in Jette de ochtendspi­ts in de war stuurde.

‘Veel pendelaars denken dat als de vakantie begonnen is, de snelwegen oases van rust worden. Dat idee is voorbijges­treefd’, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum. De filelengte neemt jaar na jaar toe – en ook de zomer ontsnapt niet meer.

Er verschuift wel het een en ander. Tijdens het schooljaar zijn de ochtend en avondspits drukker. Er zitten dan meer mensen in de rush naar hun werk. Op die dagen neemt de file vanaf 10 uur snel af. Maar tijdens de vakantie is dat, zeker op de meest zonnige dagen, vaak niet zo (zie grafiek). De drukte houdt dan aan en de ochtendspi­ts loopt over in de avondspits. ‘De verklaring ligt bij een forse toename van het vrijetijds­verkeer’, zegt Bruyninckx. ‘Bij al die mensen die van het mooie weer willen genieten en naar een zwemvijver, pretpark of stad gaan. Zij doen dat niet om 7 uur, maar wel nadat ze uitgeslape­n hebben.’

Impact werken beperkt

Al dat werk en vrijetijds­verkeer beweegt zich bovendien over snelwegen waar meer werken aan de gang zijn dan tijdens het schooljaar. ‘Wij proberen traditione­el zo veel mogelijk in verkeerslu­we periodes te werken’, zegt Veva Daniëls van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. In de zomermaand­en dus, ook al zijn die al lang niet meer zo ‘verkeerslu­w’. ‘Er is nooit een goed moment voor wegenwerke­n’, zegt Daniëls. ‘Wanneer je die ook uitvoert, hinder is er altijd.’

Momenteel bijvoorbee­ld rond Gent, waar werken bezig zijn op de E17 tussen Zwijnaarde en Destelberg­en, maar ook op de E40 en de ring. Of rond Antwerpen, waar de E19 tussen SintJobin’tGoor en Kleine Bareel structuree­l onderhoud krijgt. Of rond de Brusselse Leopold IItunnel die dag en nacht gesloten is voor een makeover.

Daar wordt ook ’s nachts doorgewerk­t, maar dat is niet op iedere werf mogelijk, zegt Daniëls. ‘Dat is veel duurder, dus moeten we een afweging maken van kosten en baten. Hoe zwaarder de te verwachten hinder, hoe vaker we ’s nachts werken.’

Het Verkeersce­ntrum stelt vast dat, hoewel die vele werken de meest zichtbare bron van vertraging­en zijn, hun impact op de totale verloren tijd op onze wegen eerder beperkt is. Tenzij er een ongeval gebeurt: dan zal de file daar sneller aandikken.

Nog twee weken

De eerste twee of drie vakantiewe­ken zijn daardoor traditione­el nog druk op de weg. Het Verkeersce­ntrum verwacht de kentering bij de start van het bouwverlof, zoals elk jaar. Dat begint op 15 juli en duurt drie weken. Tot die tijd zullen files in het ochtendblo­k op de radio dagelijkse kost blijven.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium