De Standaard

Speurders zoeken niet langer naar Théo Hayez

Elk spoor van onze jonge landgenoot in Australië ontbreekt, waardoor zoekacties onmogelijk zijn geworden, zegt de Cel Vermiste Personen.

- VAN ONZE REDACTEUR MARC KLIFMAN

ASTMAPUFFE­RS VERVUILEN ONZE LUCHT

BRUSSEL I ‘Erger dan iemand dood terugvinde­n is die persoon helemaal niet meer terugvinde­n. Dat is een regelrecht drama’, zegt David Rimaux van de Cel Vermiste Personen.

‘Hier in België kennen we een tiental zaken die niet opgelost werd. Voor hun familie is dat verschrikk­elijk. Zelfs wanneer een verdwijnin­g slecht afloopt, is het beter om het lichaam van de vermiste terug te vinden. Pas dan kan de familie beginnen te rouwen. Zo niet, dan zal elke ouder, vriend, broer of zus met vraagteken­s achterblij­ven en áltijd blijven zoeken naar antwoorden.’

Drie Belgische collegaspe­urders van David Rimaux zijn op de terugweg van het Australisc­he Byron Bay, waar ze enkele dagen mee zochten naar Théo Hayez (18).

De rugzaktoer­ist uit het Brusselse Oudergem verdween daar op 31 mei. Hij werd het laatst opgemerkt aan de Cheeky Monkey’s Bar, een populair café bij backpacker­s. Camerabeel­den signaleerd­en hem nog toen hij, met zijn gsm in de hand, over straat slenterde. Maar plots was hij verdwenen en viel zijn gsmsignaal weg.

‘Helaas hebben we Théo niet gevonden, noch zijn gsm of iets van zijn kleding. Er is werkelijk overal gezocht waar maar gezocht kon worden’, klinkt het bij de Belgische speurders, die dinsdag nog in Byron Bay meehielpen met de zoektocht.

Maar ondertusse­n is duidelijk geworden dat verdere zoekacties geen zin meer hebben, omdat er geen enkel concreet aanknoping­spunt is. ‘Ook onze filosofie is: zoeken om te zoeken heeft geen zin’, bevestigt David Rimaux van de Cel Vermiste Personen. ‘Maar het is niet omdat de zoektocht op het terrein stopt dat het onderzoek naar de verdwijnin­g van Théo stilvalt. De precieze omstandigh­eden van de verdwijnin­g zullen nog steeds verder onderzocht worden.’

Solidarite­it

De ouders van Théo bevinden zich nog in Australië. De familie wenste woensdag niet te reageren. De afgelopen dagen hebben ze, samen met een honderdtal vrijwillig­ers, actief meegezocht naar aanknoping­spunten. Tevergeefs. De solidarite­it van de lokale bevolking in Byron Bay was een enorme opsteker, verklaarde Laurent Hayez, de vader van Théo, zondagavon­d nog. ‘De steun van al die mensen is ongelofeli­jk. Zij geven ons de kracht om te blijven hopen. Zonder de steun uit België en hier in Australië zouden we al die tijd thuis in de zetel hebben gelegen, de hele dag aan het huilen.’

DAVID RIMAUX

Cel Vermiste Personen

 ??  ??
 ?? © Regi Varghese/blg ?? De zoektocht
© Regi Varghese/blg De zoektocht

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium