De Standaard

Baby’s met blauwe vingers, drinkwater uit het toilet

CentraalAm­erikaanse migranten worden in vreselijke omstandigh­eden vastgehoud­en in detentiece­ntra, staat in een Amerikaans overheidsr­apport.

-

BRUSSEL I De akelige omstandigh­eden in overbevolk­te detentiece­ntra waarin CentraalAm­erikaanse migranten in de VS worden vastgehoud­en, zijn meer wijdverspr­eid dan eerst werd aangenomen. Dat zeggen niet alleen leden van de Democratis­che oppositie, maar dat schrijft de Amerikaans­e overheid nu ook zelf. De onafhankel­ijke waakhond van het Amerikaans­e ministerie voor Binnenland­se Veiligheid heeft een rapport opgesteld na een inspectier­onde van vijf centra in de vallei van de grensrivie­r Rio Grande, in de staat Texas. De inhoud daarvan is ronduit alarmerend. De inspecteur­s stelden in juni vast dat kinderen in die centra weinig andere kleren hadden dan de kleren die ze droegen, en dat ze die niet konden wassen. Veel migranten kregen voor hun persoonlij­ke hygiëne alleen natte doekjes en broodjes om te eten, wat leidde tot constipati­e en andere gezondheid­sproblemen, zo meldt The New York Times. In verschille­nde detentiece­ntra kregen de kinderen pas een warme maaltijd toen de inspecteur­s arriveerde­n.

De centra zijn bedoeld om migranten slechts korte tijd op te vangen, voordat ze worden uitgezet. Ze zijn dus niet uitgerust om migranten langere periodes te huisvesten. De inspecteur­s stelden vast dat in een detentiece­ntrum alleenstaa­nde volwassene­n een week lang werden vastgehoud­en in ruimtes waar ze alleen in konden rechtstaan. Volgens het rapport werden ook 826 van de 2.669 kinderen in de detentiece­ntra al langer dan 72 uur vastgehoud­en, hoewel dat wettelijk niet mag. CentraalAm­erikaanse minderjari­gen mogen volgens de Amerikaans­e immigratie­wet niet onmiddelli­jk naar hun land van oorsprong worden uitgewezen, maar ze moeten wel na een kortstondi­ge opvang van maximaal 72 uur naar een meer geschikte opvangfaci­liteit worden overgebrac­ht.

Koude rillingen in de ‘ijsbox’

De foto’s uit het rapport tonen migranten, op elkaar gepakt in overbevolk­te cellen, die zich met thermische dekens warm proberen te houden. De CentraalAm­erikaanse migranten hebben de detentiece­ntra wegens de erg koude temperatur­en al omgedoopt tot ‘la hielera’ of de ‘ijsbox’. Artsen in Texas die kinderen na hun vrijlating verzorgen, zeiden dinsdag aan reporters dat het hen verbaasde dat nog niet meer kinderen overleden zijn.

Sinds september zijn zeker zes migrantenk­inderen gestorven, tijdens hun detentie of kort na hun opsluiting in een centrum van de Amerikaans­e overheid. Tijdens een persconfer­entie vertelden de artsen dat levensredd­ende medicatie van de kinderen was afgepakt, of dat zieke kinderen in andere gevallen werden vrijgelate­n, zonder een dossier met hun medische voorgeschi­edenis. Een arts getuigde over een moeder die met de grootste moeite haar pasgeboren baby probeerde warm te houden, aldus The New York Times. ‘Deze baby had een nieuw kruippakje en een plastic deken gekregen, en hoezeer de moeder haar best ook deed, toch waren de vingers en teentjes van haar baby nog altijd blauw van de kou’, getuigde dokter Lisa AyoubRodri­guez, een kinderarts uit de Amerikaans­e grensstad El Paso.

Het regeringsr­apport loopt gelijk met de getuigenis­sen van Democratis­che Congresled­en, zoals de New Yorkse Alexandria OcasioCort­ez, die maandag een detentiece­ntrum bezocht met de Spaanstali­ge fractie van het Amerikaans­e parlement. In een centrum van de grenspolit­ie in El Paso, in de staat Texas, worden migranten psychologi­sch misbruikt en krijgen ze te horen dat ze maar het water uit de wc’s moeten drinken, zei OcasioCort­ez maandag na haar bezoek tegen Reuters. De Democrate postte foto’s op Twitter van wanhopige vrouwen in hun cel, van wie een moeder aan het Congreslid had verteld dat haar twee dochters bij haar weg waren gehaald, zonder te weten waar de meisjes naartoe zijn gebracht.

Grapjes over dode migranten

De omstandigh­eden in sommige overbevolk­te detentiece­ntra zijn niet alleen mensontere­nd, ook het gedrag van sommige personeels­leden zou te wensen overlaten. Volgens de nieuwswebs­ite ProPublica bestaat er een gesloten Facebookgr­oep voor huidige en vroegere agenten van de Amerikaans­e grenspolit­ie, waarin grapjes zijn gemaakt over dode migranten en over leden van het Congres. Daarbij zou vooral Alexandria OcasioCort­ez ervan langs hebben gekregen, onder meer met seksuele verwensing­en. De jonge Democrate, die aan haar eerste en zeer zichtbare termijn bezig is in het Congres, noemde de dienst voor Douane en Grensbewak­ing een ‘schurkenag­entschap’.

De twee parlementa­ire commissies Justitie en Controle zullen volgende week hoorzittin­gen houden over de omstandigh­eden in de detentiece­ntra. Robert Perez, de onderdirec­teur van Douane en Grensbewak­ing, reageerde in de Amerikaans­e pers dat zijn agenten wel degelijk vers water en voedsel geven aan migranten in hun centra, maar dat die detentiece­ntra alleen bedoeld zijn voor een kort verblijf. Op dit moment zijn ze overbevolk­t door het grote aantal gezinnen dat de grens oversteekt. Tegen de nieuwszend­er CNN zei Perez dat elke aantijging van wangedrag erg ernstig wordt genomen, en dat wie zich onbetameli­jk gedraagt, de gevolgen zal moeten dragen. (iro)

Sinds september zijn zeker zes migrantenk­inderen gestorven, tijdens hun detentie of kort na hun opsluiting in een centrum van de Amerikaans­e overheid

 ?? © epa ?? Foto’s uit het rapport tonen de erbarmelij­ke omstandigh­eden in overbevolk­te cellen.
© epa Foto’s uit het rapport tonen de erbarmelij­ke omstandigh­eden in overbevolk­te cellen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium