De Standaard

Bloedbad bij luchtaanva­l op vluchtelin­gen

-

Een luchtaanva­l op een detentiece­ntrum in de Libische hoofdstad Tripoli, waar hoofdzakel­ijk Afrikaanse migranten verblijven, veroorzaak­te dinsdag minstens 44 doden en meer dan 130 gewonden. Dat maakten de Verenigde Naties bekend. De luchtaanva­l vond plaats zo’n drie maanden nadat de militie geleid door maarschalk Khalifa Haftar, het Libische Nationale Leger (LNA), een grond en luchtoffen­sief ontketende op Tripoli. De hoofdstad is de zetel van de internatio­naal erkende overheid van Libië.

De regering in Tripoli legde de schuld voor het bloedbad bij ‘oorlogsmis­dadiger’ Haftar, maar een woordvoerd­er van de LNA ontkende dat zijn militie het centrum geraakt had. Moussa Faki Mahamat, voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, eiste een staakthetv­uren en een onafhankel­ijk onderzoek. De VNgezant voor Libië, Ghassan Salame, zei dat de aanval ‘zich duidelijk op het niveau van een oorlogsmis­daad bevindt’. VNmensenre­chtenchef Michelle Bachelet verklaarde dat het om een oorlogsmis­daad kan gaan, afhankelij­k van de exacte omstandigh­eden. Het centrum is gelegen naast een militaire basis in een oostelijke buitenwijk. Nadat het eerder al eens geraakt was door een projectiel, had het VNvluchtel­ingenagent­schap UNHCR gevraagd om het centrum te ontruimen.

Libië is een vertrekpun­t voor migranten die per boot Italië proberen te bereiken. Velen worden uit de zee geplukt door de Libische kustwacht, die daarin wordt ondersteun­d door de EU. Duizenden migranten komen zo in detentiece­ntra terecht. Daar worden ze volgens mensenrech­tenorganis­aties en de VN vaak in onmenselij­ke omstandigh­eden vastgehoud­en. (rtr, rte)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium