De Standaard

Van ‘grote schande voor de mensheid’ naar ‘gelukkig samenleven in Xinjiang’

Turken en Oeigoeren zien zichzelf als cultureel verwante volkeren. Maar president Erdogan heeft niet meer de luxe om China te bekritiser­en.

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I Na de G20top was het afwachten hoe de relatie tussen China en Turkije zich zou ontwikkele­n. Iedereen was op zoek naar signalen van toenaderin­g. Want Turkije is de missing link tussen CentraalAz­ië en Europa. Het land is voor China de broodnodig­e brug om zijn zijderoute­projecten een versnellin­g hoger te schakelen.

Turkije heeft gezien zijn wankele economie die Chinese aandacht ook broodnodig. Er is maar een probleem: Turkije heeft zich in het verleden graag opgeworpen als verdediger van alle cultureel Turkse volkeren. Daar horen ook de Oeigoeren bij, een etnische moslimmind­erheid die in de Chinese provincie Xinjiang zwaar geviseerd wordt. De 80 miljoen Turken wonen ver van de 11 miljoen Oeigoeren, maar hun talen liggen dicht bij elkaar.

Het officieel vrijgegeve­n gesprek van president Erdogan en president Xi Jinping dinsdag in Peking maakte duidelijk welke kant Turkije kiest. Erdogan zei er dat ‘verschille­nde etnische groepen gelukkig samenleefd­en in Xinjiang’.

In de Chinese propaganda speelt de term ‘harmonieus samenleven’ een belangrijk­e rol. Erdogan erkende ook dat China het recht had om antiterreu­roperaties uit te voeren in de provincie. China beschuldig­t de Oeigoeren namelijk van jihadisme of separatism­e – al is de bewijslast daarvoor vaak flinterdun en bestraft China gewone mensen eerder preventief en excessief. Wat voor mensenrech­tenactivis­ten brutale strafkampe­n zijn, zijn volgens China puur ‘opleidings­centra’. ‘Turkije zal niet toestaan dat iemand een spaak drijft in de relaties met China’, besloot Erdogan nog.

Begin 2019 klonk het nochtans anders. Toen vond de Turkse overheid dat strafkampe­n in Xinjiang een schande voor de mensheid waren. Het verzette zich ook tegen het ‘systematis­che assimilati­ebeleid’ dat de Oeigoeren wordt opgedronge­n. China rolde toen, zoals gebruikeli­jk, al de spierballe­n met een sterke veroordeli­ng.

Ook in Turkije zelf is er een duidelijk marsorder gekomen. Volgens Ahval News vroeg de oppositie eind juni in het Turkse parlement om een parlementa­ir onderzoek naar mensenrech­tenschendi­ngen in Xinjiang. De AKPpartij van president Erdogan stemde die vraag weg.

Confrontat­ie in de VN

Turkije is niet alleen. Ook een Maleisisch­e gezagsdrag­er drukte onlangs zijn geloof uit in de Chinese verklaring­en over Xinjiang. Terwijl Turkije nu de officiële Chinese lijn verkiest boven de Oeigoeren, tonen de Westerse landen zich juist meer afwijzend tegenover China

Volgens Reuters hebben de VS en Duitsland China in de VNVeilighe­idsraad stevig bekritisee­rd achter gesloten deuren. Diplomaten beschreven het gesprek als ‘verhit’.

De Amerikaans­e VNambassad­eur beschuldig­de China van mishandeli­ng van de Oeigoeren. Het State Department liet aan VNsecretar­is Antonio Guterres weten dat ‘Peking zijn repressie tegen de Oeigoeren blijft afschilder­en als legitieme antiterreu­r, wat het niet is’.

China benadrukte dan weer dat dit een puur binnenland­se kwestie was die helemaal niet thuishoord­e op de agenda van de VNVeilighe­idsraad. ‘De VS en Duitsland hadden het recht niet om deze zaak aan te kaarten.’

Het is overigens al opmerkelij­k dat dit nieuws gisteren uitlekte. Het geeft aan dat er twee kampen in de maak zijn in de wereld: een kamp dat China volgt en een dat kritiek geeft. Voor beide gevallen zijn de Oeigoeren een lakmoespro­ef. Alleen is de veelgeplaa­gde minderheid daar zelf tot nu toe weinig mee geholpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium