De Standaard

Samen naar de wc, gezellig

-

W e maakten een wandeling door de bossen toen haar kleine neefje moest plassen. Ze was een jaar of vijf en keek vol interesse naar zijn piemeltje. Ze had net het woord ‘praktisch’ geleerd en kijk, dat vond ze nu eens praktisch. Sorry Freud, anno 2000 was penisnijd al gedegradee­rd tot de vage ingeving dat het praktisch is, kunnen plassen zonder te moeten hurken achter een struik, met het risico op mierenbete­n op plekken die je dierbaar zijn.

Een festival, dat is nog zo’n plek waar een vrouw denkt: kon ik nu maar rechtstaan­d, en vooral snel, plassen. Dat eindeloze aanschuive­n voor meurende cabines waar je dan boven de bril moet hangen. Je krijgt er stalen bilspieren van, maar daarmee is alles ook gezegd.

Klikten wij op het bericht dat er op Reggae Geel en de Gentse Feesten een nieuw vrouwenuri­noir wordt uitgetest? Wij klikten! De werktekeni­ngen toonden een plastuit waar je boven gaat staan. Ontwerpste­r Ellen Lejeune heeft hem voorzien van antispatga­as, een goed idee.

Maar het urinoir zit weer in een cabine, achter een gordijntje. Dat blijft dus aanschuive­n. Het aantrekkel­ijke aan rechtstaan­d plassen is

Een festival, dat is nog zo’n plek waar een vrouw denkt: kon ik nu maar rechtstaan­d plassen

niet dat je rechtstaat, maar dat die mannen zoveel sneller klaar zijn. Dit urinoir lijkt bijna even zinloos als de mysterieuz­e knop die ik ooit in een Japanse wc zag. Sommige Japanse wc’s hebben een heus dashboard met knoppen voor koude en warme stralen, warme lucht en nog veel meer. Deze knop liet een soort zacht muziekje horen. Een radio was het niet.

‘Het is een gêneknop’, zei een vrouwenste­m in het aanpalende toilet. ‘Het muziekje overstemt de “plons” als je een grote boodschap doet.’

‘Maar zodra je een muziekje hoort in de wc naast je, weet je toch ook dat het daar een nummer twee is?’ zei nog een andere vrouwenste­m.

Met rode koppen van het lachen kwamen we even later buiten. En zo, heren, weet u weer waarom vrouwen altijd in groepjes naar de wc gaan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium