De Standaard

‘De gebruiksre­gels van Facebook gaan niet boven de Duitse wet’

-

sommige aspecten duidelijk’ zijn.

Facebook staat al jaren onder toenemende druk om sneller en strenger op te treden tegen haatberich­ten en andere ongewenste inhoud zoals desinforma­tie. De NetzDGwetg­eving loopt op die trend vooruit, maar Frankrijk en GrootBritt­annië werken aan gelijkaard­ige wetgeving. GrootBritt­annië denkt aan de oprichting van een speciale regulator die toeziet op de sociale media, en wil niet alleen illegale inhoud weren maar ook inhoud die legaal is maar ‘schadelijk’.

Europa opteerde in 2016 voor een systeem van zelfregule­ring: de sociale ‘onvoldoend­e media zouden haatberich­ten weghalen binnen de 24 uur nadat ze worden gemeld. Dat dit onvoldoend­e is, werd duidelijk in maart, toen Brenton Tarrant zijn moordende aanslag op een moskee live uitzond via Facebook. Het sociale netwerk reageerde traag en slaagde er niet in die video blijvend van zijn netwerk te verwijdere­n.

Maar een strenge Europese verordenin­g op de verspreidi­ng van terroristi­sche inhoud geraakte niet goedgekeur­d vóór de Europese Verkiezing­en. Het ontwerp botste namelijk op heel wat kritiek: het eist dat terroristi­sche inhoud binnen het uur wordt verwijderd, wat volgens critici niet haalbaar is zonder preventiev­e filtering. ‘Alle pogingen om extremisti­sche inhoud volledig van het internet te weren, dreigen te leiden tot excessieve beperkinge­n op fundamente­le rechten als vrije meningsuit­ing, vrijheid van vereniging en privacy’, zegt Jan Penfrat van de organisati­e European Digital Rights (EDRi).

Paniekmodu­s?

Al sinds de begindagen van het world wide web in de jaren 90 geldt het principe dat internetbe­drijven slechts tussenpers­onen zijn, en niet aansprakel­ijk voor wat gebruikers via hun platform uitspoken. In Europa is dat grondbegin­sel verankerd in de ecommercer­ichtlijn uit 2000. De bedoeling was indertijd om de groei van die internetbe­drijven niet te kortwieken, maar intussen zijn een aantal van die bedrijven uitgegroei­d tot machtige giganten. ‘Je ziet nu een verschuivi­ng naar het idee dat deze tussenpers­onen hun verantwoor­delijkheid moeten nemen’, zegt Aleksandra Kuczerawy van de KU Leuven. Dat betekent: illegale berichten snel verwijdere­n, of zelfs het uploaden ervan verhindere­n.

Socioloog Ben Caudron, docent aan de Erasmushog­eschool, vindt dat geen goede evolutie. ‘De staat gaat zich nu heel expliciet bezighoude­n met welke inhoud er mag worden verspreid en welke niet’, zegt hij. Maar daarover is onvoldoend­e maatschapp­elijk debat geweest, ‘omdat we in 2016 in paniekmodu­s zijn geraakt’, aldus Caudron.

CHRISTINE LAMBRECHT Duits minister van Justitie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium